Startskott för politisk surdeg – "Äntligen!"

I tolv år har politikerna i Gnesta funderat på hur behovet av boende för äldre ska lösas. På torsdagen togs det första spadtaget för 120-miljonersinvesteringen Strandhagen som ska stå färdigt nästa höst.

Politiker, tjänstemän, entreprenörer och nyfikna medborgare samlades vid en lerig byggarbetsplats på Frönäs på torsdagen.

Politiker, tjänstemän, entreprenörer och nyfikna medborgare samlades vid en lerig byggarbetsplats på Frönäs på torsdagen.

Foto:

Övrigt2017-09-16 18:35
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

"Äntligen", utbrast Ann-Sofie Lifvenhage (M) strax innan den treskaftade spaden sattes i marken på Frönäs.

‒Det är få saker som känns så roligt att få delta i som ett första spadtag, konstaterade kommunalrådet.

Majoritetskollegan Johan Rocklind (S) höll med:

‒Det känns väldigt bra. Det har varit en resa under ett antal år, med många diskussioner.

[fakta nr="1"]

Ann-Sofie Lifvenhage berättade också att allt större andel av de boende inom äldrevården lider av demens i någon form i dag, eftersom vi helt enkelt lever längre jämfört med tidigare. Det ställer andra krav på nybyggen av den här typen, till exempel när det gäller planlösningen.

‒Det ska vara lätt att hitta och tydligt var man befinner sig, säger Lifvenhage.

De två kommunalråden var dock överens om att de grävt tillräckligt i området, och lämnade över spaden till vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Inger Jerneborg Glimne (M) och Gnesta förvaltnings ordförande Fredrik Norberg.

Entreprenören Betonmasts vd Marcus Garheden höll också i spaden. Bolaget, som vann upphandlingen, har sin bas i Norge men håller på att etablera sig i Stockholmsregionen och flera nyckelpersonerna i det här projektet är "lokala förmågor" från Gnesta.

Bland de nyfikna åskådarna fanns Elsa Alderbrant och Iris Lindström, som tyckte att skisserna som visades såg lovande ut.

‒Ja, det är stor plats utomhus. Det är viktigt tycker jag, att det är lätt att komma ut, säger Elsa Alderbrant.

På plats var även representanter från Kommunala pensionärs- och omsorgsrådet, som har fått tycka till under planeringen av det nya äldreboendet.

‒Den enda egentliga synpunkten vi har haft är att den dagliga verksamheten ligger lite för nära entrén, säger Anne Henningsson.

‒Det blir lätt lite för mycket trafik där, konstaterar Maj Haumayr, som i övrigt gillar byggplanerna.

Strandhagen

Omfattar 44 lägenheter för äldre, samt 15 platser för demensdagvård.

Stort fokus på utemiljön, med bland annat ett orangeri på innergården.

Byggtiden beräknas till ett år.