Skolinspektionen har under våren genomfört tillsyn av skolor i Trosa kommun. Grundskolan Fornbyskolan i Vagnhärad fick besök av myndigheten i maj och juni. Tillsynen utmynnade i ett 30 sidor långt dokument som enligt myndigheten visar på "omfattande och allvarliga brister i centrala delar av verksamheten på Fornbyskolan."
Nästan hälften av skolans lärare saknade legitimation och många lärare undervisade i ämnen man saknade behörighet för, vilket påverkar eleverna negativt. Det konstateras allvarliga brister i Fornbyskolans arbete med att utreda elevers behov av särskilt stöd och att kunna erbjuda det till de elever som riskerar att inte nå de uppsatta kunskapskraven, enligt skollagen.
Enligt tillsynen har bristande styrning och ledning inneburit att det saknas ett systematiskt kvalitetsarbete för att utveckla undervisningen. Trots att skolan uppvisar låga kunskapsresultat följs detta inte upp och analyseras.
Utredningen visar vidare brister i undervisningen. Den utgår enligt Skolinspektionen inte alltid från kurs- eller läroplanen och elever får inte en undervisning som i tillräcklig grad utgår från behov och förutsättningar.
Bristerna måste åtgärdas för att inte Trosa kommun ska tvingas betala vite på 600 000 kronor. Åsa Ahlroth är nytillträdd rektor på Fornbyskolan.
– Vi anser att det var en olycklig tidpunkt för inspektionen. Det speglar inte skolan som helhet eller i ett längre perspektiv, plus att det fokuserades på klasser där skolan hade problem och arbetade med dessa.
Vad anser skötsamma elever om situationen hos er?
– Trygghetsteamet följer kontinuerligt upp vad alla elever anser om sin skola när det gäller bland annat trygghet och studiero. I senaste enkäten från i april skiljer sig resultaten åt mellan klasserna, men den övervägande delen av eleverna uttrycker att de trivs på skolan, säger Åsa Ahlroth.
Enligt rapporten präglas dock studiemiljön på Fornbyskolan inte av studiero eller trygghet för samtliga elever. Utredningen visar även brister gällande hur rutinerna kring kränkande behandling anmäls till rektorn.
Vad gör ni konkret åt detta?
– Skolan gör en analys och följer upp enkäterna. Vi arbetar på flera plan, dagligen och stundligen, med trygghet och studiero. Det kan handla om att stärka upp i klasser där det av någon anledning kan kännas otryggt, vi har handledning av kurator och/eller psykolog i vissa klasser. Det sker fortbildning av personal och förstärkning av vårt elevhälsoteam, säger Åsa Ahlroth.