Träd och sly blir extra föda i torkan

Den rådande torkan och redan tunna foderlager från fjolåret har lett till att djurägarna alltmer börjat fundera på nödslakt. Men nu märks också fler och fler initiativ för att hjälpa. I Trosa har en person tagit saken i egna händer och kör kostnadsfritt ut grenar och sly till de som hör av sig.

Tommy Hellsten på Trosa trädfällning är en av dem som vill hjälpa. I stället för att köra sly till återvinningscentralen erbjuder han sig att köra ut det till djurägare som behöver dryga ut fodret till sina djur.

Tommy Hellsten på Trosa trädfällning är en av dem som vill hjälpa. I stället för att köra sly till återvinningscentralen erbjuder han sig att köra ut det till djurägare som behöver dryga ut fodret till sina djur.

Foto:

Övrigt2018-01-24 16:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Tommy Hellsten i Trosa läste om bristen på foder som tvingat bönder att nödslakta djur. Eftersom han driver ett trädfällningsföretag la han upp ett inlägg på Facebook där han erbjöd sig att köra hem grenar och sly till bönder och djurägare i Trosatrakten, i stället för att köra iväg det till återvinningsstationen i Korslöt. Inlägget har i skrivande stund delats över 80 gånger.

– Det intressanta och viktiga är ju att löven och grenarna kommer till användning i stället för att jag ska köra det till återvinningscentralen, säger Tommy.

Facebookinlägget har lett till att han nu ska köra några leveranser, bland annat till en fårägare som var intresserad av att dryga ut fodret med löv. Även en hästägare har hört av sig. Tommy tror och hoppas att det ska blir fler som gör det samma.

Att dryga ut djurfodret på det här sättet är ett beprövat sätt att få maten att räcka längre i svåra tider. Tommy menar att det finns fler användningsområden för grenar och sly än som foder. Exempelvis har hästägare lagt grenar av asp i boxarna för att hästarna inte ska gnaga på stolpar eller något annat.

– Erbjudandet om utkörning kommer att stå kvar under hösten och tidig vinter om så krävs. Jag ser detta som något långsiktigt, både för mig men även för djurägarna. Som jag ser på det vinner alla på den här lösningen. Allting används och djurägarna får mer foder till lägre kostnad, säger Tommy.