Nu under semestertider är det många tonåringar som sommarjobbar på äldreboenden, caféer och butiker. Medan resten av Sverige njuter av ledigheten är det tid för en ny kull att ta sig ut i arbetslivet. Sommarjobb är en milstolpe för att komma ut i vuxenlivet. Det är dock inte den enda faktorn för att ungdomar ska få en god start i livet.
I den nysläppta "Framtidsrapporten" av Centerpartiets Ungdomsförbund presenteras en ranking av Sveriges 290 kommuner. Utifrån parametrarna företagsklimat, miljö och skola rankas kommunerna utefter hur framtidsvänliga de är för ungdomar. Utbildning, miljö och företagsklimat är avgörande faktorer för att skapa en god grogrund för ungdomars framtid. CUF har kombinerat tre rankingar: Svenskt Näringslivs företagsranking, Lärarförbundets skolranking, samt Aktuell Hållbarhets miljöranking. Framtidsrankingen är därför en kombination av de tre rankingarna, vilket avgör resultatet för hur framtidsvänlig en kommun är för ungdomar.
Ungdomars framtidsutsikter skiljer sig markant mellan kommunerna i Sörmland. Inom SN-området är det Trosa som toppar på plats 39. Utifrån faktorn företagsklimat toppar faktiskt Trosa kommun på plats 6 i hela landet, men hamnar tyvärr på plats 174 utefter skolklimat. En lång bit efter Trosa placerar sig Oxelösund på plats 100 i framtidsrankingen, varav skolklimatet är relativt gott då de är 51:e bästa i landet.
Nyköping hamnar olyckligtvis på plats 170 och Gnesta hamnar på plats 173. Det kan tyckas vara anmärkningsvärt att den största kommunen hamnar så långt ner i rankningen, men det beror på att kommunen är medelmåttig i både miljö (111) och företagsklimat (153), men just i skolrankingen så är Nyköping sämst (218). Bara Gnesta har ett sämre skolklimat (273) än Nyköping.
Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco VenegasAstudillo (MP) fick frågan om vad de som Nyköpings styrande politiker bör göra för att förbättra framtidsmöjligheterna för kommunens unga:- Bygga bostäder så unga kan välja att bo i Nyköping. Bredda utbildningsutbudet på Campus Nyköping. Fortsätta att förbättra kommunikationsmöjligheterna, fler buss- och tågavgångar och fortsätta bygga ut bredband. Underlätta för företagandet i kommunen för att skapa en bred och intressant arbetsmarknad.
Vilka är kommunens största utmaningar för att ha kvar och locka ungdomar till Nyköping framöver?- Möjligheterna till utbildning och en bostad. Möjligheten till ett bra arbete och till att starta och driva företag. Skolan, företagandet och integrationen har vi pekat ut som viktigaste utmaningarna tillsammans med klimatutmaningarna.
Nyköping som både residensstad och största kommun i SN-området har i teorin goda förutsättningar till att bli en ungdomsvänlig kommun. Om Nyköping ska bli en framtidskommun måste politikerna ta tag i situationen nu – och inte om 20 år när det redan är försent. Det är avgörande att Nyköpings kommunalråd tar tag i ungdomars framtid och prioriterar de förslag och utmaningar som de pekat ut. Kanske har de något att lära av grannarna Trosa och Oxelösund måntro?