Hur ska L och KD kunna samsas?

När KD och L nu tar plats i Almedalen är frågan om ett eventuellt maktskifte fortsatt obesvarad.

Foto:

Politik2022-07-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Almedalens tredje dag har inletts och på schemat står partiledartal från Kristdemokraternas Ebba Busch och Liberalernas Johan Pehrson. Båda partier verkar gå in med ett stort självförtroende. För Pehrsons Liberalerna är detta en stor vändning. Johan Pehrson-effekten verkar ha lyckats. Han är tydlig, folklig och rolig. Från att Liberalerna konsekvent har legat under riksdagsspärren på fyra procent har de lyft i opinionen och blickar nu mot valet med en ambition om att ingå i ett maktskifte. Just det maktskiftet är Ebba Busch också intresserad av, men frågan är om L får vara med efter att Busch sagt nej?

Liberalerna har gjort upp med sitt vägval och är beredda att samtala, förhandla och ta stöd av Sverigedemokraterna. En röd linje kvarstår dock, SD ska inte sitta i regeringen. Samtidigt är Ebba Busch fast besluten om att få till ett maktskifte och stödja Ulf Kristersson som statsminister efter valet. I det läget blir det svårt att se att Liberalernas fyra eller fem procent kommer vara viktigare för KD än Sverigedemokraternas 17 procent. Busch har också klargjort att hennes eget parti ligger närmare SD än L på många områden.

Kristdemokraterna och Liberalerna är onekligen två partier med väldigt olika framtoningar. Det är tydligt att Liberalerna är det parti i det nya högerblocket som ska vara lite mer progressiva, kunna tala om de mjuka värdena och står för det liberala innehållet. Ebba Busch däremot står för en betydligt hårdare politik och retorik. Det tydligaste exemplet är möjligtvis när hon uttryckte att polisen borde skjutit skarpt i en folkmassa under påskkravallerna. Uttalandet fick till och med polisförbundet att reagera och ta tydligt avstånd. I en skriftlig kommentar uttryckte dem att den typen av uppmaningar inte hör hemma i en rättsstat. 

Man kan helt enkelt konstatera att det finns skillnader hos KD och L som kommer behöva överbryggas om de ska kunna regera tillsammans. Men i jakten på regeringsmakten står teambuildingövningar nog inte högt på prioriteringslistan, iallafall inte för Kristdemokraterna. 

Det återstår att se hur god stämningen är mellan Ebba Busch och Johan Pehrson under Almedalen och hur de kommer profilera sig i sina tal. Kanske kan de ge en bättre bild över hur deras efterlängtade maktskiftet faktiskt ska utformas, vilka som ska få vara med i regeringen och vilka som får stå utanför. I dagsläget är det fortsatt en obesvarad fråga.

Idag tar både Ebba Busch och Johan Pehrson plats på Almdedalsscenen
Idag tar både Ebba Busch och Johan Pehrson plats på Almdedalsscenen