Sveriges skogar brinner igen. Sommaren 2018 påminner oss om vad som kan hända när försvårande släckningsarbete och extrema förhållanden kan få förödande konsekvenser. 25 000 hektar skog brann upp i somras. När inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte det nu branddrabbade Hästsveda konstaterade han att den offentliga sektorn måste ha en bättre beredskap, men det är bara halva sanningen.
Sommaren 2018 var både torr och varm, vilket ökar riskerna för att antändning sker mycket lättare än vid vanligare väderförhållanden. Det finns ett flertal olika faktorer som påverkar spridningen av till en början små skogsbränder. Enligt SLU:s forskare Anders Granström blir markförhållandena för antändning ännu starkare om det finns lämpligt torrt bränsle på marken, till exempel mossa, lava, växter och att det senare sker en antändning. Starka vindar bidrar också till att en skogsbrand kan tända till och sprida sig snabbt. En veckas uppehållsväder är så lite som krävs för att de rätta förhållandena ska till för att en skogsbrand ska kunna uppstå (SLU 26/4).
Antändning kan ske naturligt genom blixtnedslag, men nio av tio svenska skogsbränder orsakas av människan. Nio av tio skogsbränder skulle kunna ha undvikits om vi människor hade varit mindre slarviga med att släcka lägereldar eller slutade slänga glödande fimpar i gräset. Det offentligas och skogsägarnas beredskap behöver höjas gemensamt, men även allmänhetens kunskapsnivå måste öka för att minska risken för slarvigt beteende som leder till brännande konsekvenser.
Inför valborgsmässofirandet är det avgörande att var och en tar sitt ansvar genom att följa lokala direktiv och rekommendationer inför tändandet av valborgsbrasorna. I fyra län – Blekinge, Jönköping, Kronoberg och Östergötland – är det redan eldningsförbud och risken för gräs- eller skogsbränder är påtagbar runt om i landet. Räddningstjänsterna kommer säkerligen sitta på helspänn under valborgsfirandet. En liten gnista från en valborgsbrasa kan göra stor skada för djur, natur och människa.
Det återstår att se om den kommande sommaren blir lika torr som den förra. Klimatförändringarna påverkar vädret och säsongerna, vilket ställer större krav på allmänheten och staten att agera proaktivt inför väderrelaterade katastrofer. Från och med 1 maj kommer 31 nya helikoptrar finnas tillgängliga för brandsläckning runt om i landet. Det är positivt att Sverige är mer förberett inför sommaren, liksom att den politiska medvetenheten ökat för krisberedskapens behov. Låt oss hoppas att brandskyddet håller bättre den här sommaren.