Det hade knappt gått en dag innan en amerikan bad om ursäkt. Jag och min väninna hade dagen innan landat i Washington D.C. Vi hade dels slagits av den fuktiga augustihettan om 34 grader, såväl som den politiskt spända stämningen bland folket. Vi var dock inte beredda på den utbredda uppgivenheten i huvudstaden inför att president Trump några dagar tidigare hade försökt lägga ett bud på Grönland.
Instinktivt sa vi att det inte finns något att be om ursäkt för. Vi som svenska turister behöver inga ursäkter för amerikanarnas president. Visserligen är majoriteten av svenskarna lika icke-imponerade av Trumps hårstyling som hans populistiska politik, men en ursäkt är inte nödvändig till oss som privatpersoner.
Ursäkterna pekar däremot på ett intressant fenomen om ett missnöje som övergått till pinsamhetskänslor. USA är och har alltid varit ett delat land. Den tidigare konflikten mellan demokrater och republikaner är ett exempel på det, men dagens vattendelare handlar i huvudsak om Trumps presidentskap. När vi tittade på de amerikanska tv-kanalerna diskuterades alltid ett vågat utspel från Trump. Den amerikanska politikens mittpunkt har lämnat de klassiska sakfrågorna till förmån för den mediauppbackade cirkusen kring presidentens person.
Förlorare? De amerikanska väljarna. Vinnare? Donald Trumps ego.
Vi blev välkomnade in i en av landets mest politiskt turbulenta tider. Om några månader drar primärvalen igång inför presidentvalet 2020. Det kommande valet kommer bli större och smutsigare. Trump har efter fyra år vid makten desto mer att försvara än tidigare. 2016 ansågs Trumps kandidatur vara ett oseriöst ”wild card”. Nu är återvalskampanjen på mer blodigt allvar. Från den förra valslogan ”Make America Great Again” är Trumps nästföljande mandatperiod ämnad till att bevara vinningarna enligt ”Keep America Great”.
En viktig faktor stärker hans tes. Rent praktiskt har USA sedan 2016 bara blivit rikare. Fler har ett jobb att gå till och det generella välståndet har ökat. Den spirande högkonjunkturen är absolut inte presidentens förtjänst, men de goda ekonomiska omständigheterna stärker hans chanser till omval. Omvärldsutvecklingen är alltid en politisk faktor som är svår att kontrollera, men tämligen enkel att utnyttja för personlig vinning. I detta fall har Trump haft konjunkturen på sin sida.
Mycket kan hända på ett år, men om Trump slugt har kunnat ljuga sig fram under en hel mandatperiod, då kan kanske även en annalkande lågkonjunktur trollas bort genom nonchalant förnekelse.