Ledare: Farlig jakt på solbränna

Det är många som vill åt den "perfekta" solbrännan. Samtidigt ökar fallen av hudcancer i Sverige och vår livsstil ligger till stor del bakom den dödsfarliga ökningen. Vi måste bli bättre på att utbilda varandra och våra barn om hälsoriskerna med överdrivet solande.

Det är många som vill åt den "perfekta" solbrännan. Samtidigt ökar fallen av hudcancer i Sverige och vår livsstil ligger till stor del bakom den dödsfarliga ökningen. Vi måste bli bättre på att utbilda varandra och våra barn om hälsoriskerna med överdrivet solande.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT

Politik2019-07-29 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Solens strålar är varma, sköna och fullkomligt livsfarliga. Hudcancer drabbar fler och fler, likväl som att det kryper ner i åldrarna. Alltför många slarvar med solskydd och konsekvenserna är ödesdigra. Samtidigt fylls våra sociala medier av idealiskt solbrända kroppar. Har vårt samhälle fått solsting i jakten på den rätta brännan?

Varje år får tusentals svenskar hudcancer, varav den mest farliga varianten Malignt melanom står för 3000 fall. 500 personer dör årligen av malignt melanom. Sverige placerar sig på fjärde plats i världen vad gäller antalet nya fall av hudcancer i relation till folkmängd. Det är bara i Nya Zeeland, Australien och Schweiz som det diagnosticeras fler fall per capita. Läkaren Johan Hansson menar att vår soldyrkande livsstil är den största boven bakom den snabba ökningen (6 procent fler fall per år) av hudcancer i Sverige. Att vi reser på solsemester och solar solarium ökar risken för sjukdomen. Hansson understryker att studier visar att svenskar i högre grad föredrar solbränd hud än vad gemene man gör i andra länder. Skönhetsidealet av en solbränd kropp spär på vårt skadliga solande (SVT, 7/8-18).

Det kanske inte är så konstigt att vårt lilla, kalla land i norr gärna tar till vara på solstrålarna under sommarhalvåret. Det faktum att vi lever i ett halvår av mörker gör säkerligen oss mer benägna att pressa under semestern, men det gör oss även mer känsliga för sol. Efter vintern är vår hud som mest känslig mot solens strålar. En solbränna är i dagens samhälle en tydlig statusmarkör på att man har råd att åka på semester. Inte undra på att så många svenskar åker utomlands under vinterhalvåret (då vi är som mest solkänsliga) och sedan återvänder hem med en bränna att visa upp på jobbet.

Dödsfallen kunde emellertid blivit färre om fler hade använt solskyddsfaktor, undvikit solen när den står som högst (mellan klockan 12:00 och 15:00) och följt allmänna rekommendationer från Strålsäkerhetsmyndigheten. Ännu fler framtida cancerfall kan förhindras om vi dels i större utsträckning skyddar våra barn från solens starka strålar, dels att vi utbildar barnen i hälsoriskerna med att inte använda solkräm.

De barn som bränner sig i solen ökar risken för att senare i livet få hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten har därför skapat appen "Solboken" som består av interaktiva illustrationer som riktar sig till barn mellan 6 och 12 år. Boken kan med fördel läsas tillsammans i familjen där de yngre barnen kan klicka, lyssna och bläddra i den digitala boken.

Ökningen av hudcancer är ett reellt folkhälsoproblem som kan åtgärdas med enkla medel. Vi ska givetvis kunna njuta av sommarsolen, men det ska vi göra säkert och i lagom doser. Slarva inte med solskyddet, ta pauser i skuggan och undvik solen mitt på dagen. Jakten på den rätta brännan är inte värd det livsfarliga priset.