Till vänster pratas det ofta om att det är de rika som ska betala för skattehöjningarna. Specifikt talas det om att skatten på kapital bör höjas rejält. Det är däremot inte så enkelt, då det finns ett avgörande krux i problemformuleringen.
Stötestenen är att skatten på kapitalinkomster (vinst på exempelvis aktier och bolag) är den skattekategori som ger minst intäkter till statskassan. Endast en åttondel, 12 procent av skatteintäkterna kommer från kapitalskatter. Att höja skatten för Sveriges krösusar låter dock bättre i valrörelsen än vad det gör i praktiken. En skattehöjning skulle snarare skada välfärdsintäkterna, eftersom skatten på kapital påverkar jobbskapande och tillväxt negativt.
Sveriges välfärd gynnas av att företag söker sig till Sverige, vilket genererar jobb och skatteintäkter. Nästan 60 procent av alla skatteintäkter kommer från skatt på arbete. Författaren Eva-Lena Ahlqvist skriver i boken "Jakten på den rättvisa skatten" att skatt på arbete är "viktigast på alla sätt", då det inte finns något annat som beskattas lika mycket som arbete. Det är den viktigaste grundbulten för Sveriges välfärd att det finns arbete, samtidigt som det är än viktigare att fler arbetar mer och längre. Om Sveriges välfärd ska fortsatt hålla en hög nivå krävs fler arbetade timmar än vad det arbetas idag. Var kommer då jobben ifrån? Jo, företagen och de som investerar i dem.
Varje investering i ett företag är en risk för en privatperson. Tänk dig att du arbetar och tjänar ihop en vanlig månadslön. Den månadslön du får ut är redan beskattad med inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och hela faderullan. Om du då istället väljer att placera de redan beskattade pengarna på aktier riskerar du att gå med förlust, men får förhoppningsvis en vinst på pengarna du investerat. Den medföljande risken legitimerar att det rent skattemässigt bör bli mer (och inte mindre) fördelaktigt för den som investerar, då investeringen i praktiken bidrar till bland annat nya jobb.
Att vanligt folk investerar i företag är nödvändigt för att Sverige ska öka sitt välstånd, få fler i arbete och öka tillväxten. Om fler ska våga göra det kan vi inte minska incitamenten till att placera pengarna i nya företag. Det är dock precis det som åsyftas när vänsterpolitiker säger sig vilja höja kapitalskatterna.
Höjda kapitalskatter leder till en mindre potentiell vinst för den som valt att investera, men samtidigt riskerar sina pengar i nya företag. När vinstmöjligheten minskar med höjda skatter blir det mindre fördelaktigt för alla att investera pengarna från första början. Höjda kapitalskatter är rent kontraproduktiva utifrån välfärdens behov, då de i praktiken riskerar att minska intäkterna till vård, skola och omsorg.
Om Sveriges välstånd fortsatt ska öka och välfärden förbättras måste vi både sänka snacket och skatten på det som bidrar till jobbskapande och tillväxt. Det kanske låter solidariskt att höja kapitalskatterna "för de rika", men de som får betala för förlorade investeringar är de som är i störst behov av en välfinansierad välfärd. Ingen vinner på en överdriven och vänsterideologisk skattjakt när skattehöjningarnas effekter inte leder till mer klirr i statskassan. Tänk på det nästa gång någon slentrianmässigt skanderar att "det är de rika som ska betala".