Ledare: Välj det svenska köttet

Antibiotikaresistensen ökar över hela världen och riskerna är stora att situationen kommer förvärras framöver. Ett sätt att minska antibiotikamissbruket på djur är genom att välja att köpa svenskt, istället för utländskt kött.

Antibiotikaresistensen ökar över hela världen och riskerna är stora att situationen kommer förvärras framöver. Ett sätt att minska antibiotikamissbruket på djur är genom att välja att köpa svenskt, istället för utländskt kött.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Politik2019-07-18 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Semestertider kan ibland betyda semester från nyhetsflödet. Det är inget fel att ta semester från verkligheten, men när du väljer kött till grillkvällen bör du tänka till en extra gång. Det är faktiskt skillnad på kött och kött.

Antibiotikaresistensen ökar över hela världen. Resistensen är ett resultat av att antibiotikan missbrukats av läkare, patienter och djurhållare. Antibiotikan används på tok för ofta och för mycket till människor, men framför allt till djuren. Egentligen är inte antibiotikan till för att vara tillväxtfrämjande eller en ren hygienåtgärd, men antibiotikan är tyvärr ett etablerat sätt för utländska djuruppfödare att med billig peng säkra sina bestånd från sjukdomar. Svaret bör stavas god och trygg djurhållning likt den som finns i Sverige, men de andra länderna har tyvärr valt den skadliga vägen.

Sverige är det land i EU med lägst antibiotikaanvändning inom djurhållningen. Tyskt kött har sju gånger så mycket antibiotika än det svenska. De EU-länder som använder allra mest antibiotika är Cypern, Spanien och Italien. Bara i Spanien är det trettio gånger mer antibiotika i köttet än vad det är här. I hela EU är snittet på 107,7 mg/kg jämfört med Sveriges 12,1mg/kg (LRF.se). Det är på tok för mycket antibiotika till friska djur.

Det stora antibiotikamissbruket mot djur ökar risken för resistenta bakterier, vilket borde oroa oss mer än mycket annat som är på den politiska dagordningen. WHO klassar antibiotikaresistensen som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Om antibiotikan slutar att fungera mot vanliga bakteriesjukdomar som lunginflammation och blodförgiftning kommer den medicinska utvecklingen att backa ett sekel. Vi kommer då få se människor dö av lunginflammation eller av ett smutsigt sår. Det är en oacceptabel framtid som vi kan förebygga på ett sätt – sluta att ge antibiotika till allt och alla som om det var en tablett Alvedon.

Det är genom vår konsumentkraft som vi kan främja det friska köttet. Om du vill ha en framtid där antibiotika fortfarande kan bota vanliga sjukdomar behöver vi alla välja det svenska köttet framför det utländska. Det är inte bara en fråga om hälsa, utan också om vilken djurhållning vi vill ha för djuren. Svenska uppfödda djur blir långt mycket bättre behandlade här än vad de blir utomlands.

När du står i mataffären och ska välja kött till grillkvällen är det värt att påminnas om betydelsen av vad du serverar på tallriken. Det är på lång sikt en fråga om liv och död.