Tio goda nyheter från juni

En av månadens goda nyheter är att tigerpopulationen ökar i Sundarbans, Bangladesh.  Tidigare har antalet vilda tigrar minskat i landet, men efter riktade insatser har antalet vilda tigrar ökat i regionen.

En av månadens goda nyheter är att tigerpopulationen ökar i Sundarbans, Bangladesh. Tidigare har antalet vilda tigrar minskat i landet, men efter riktade insatser har antalet vilda tigrar ökat i regionen.

Foto: Pavel Rahman

Politik2019-07-01 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av maj.

1. Kollektivtrafikbolaget SL:s rödlistning av Stockholmsförorten Rinkebys tunnelbanestation har hävts. Tack vare ett framgångsrikt samarbete med bland annat polisen, socialtjänsten och operatören MTR har våldsbrotten och narkotikahandeln i Rinkeby centrum minskat och stationen räddats från stängning.

2. Förra månaden rapporterade vi om att andelen elektricitet som genererades från förnyelsebara källor för första gången var större än andelen från fossila källor i USA. Nya prognoser från företaget National Grid visar att detsamma även kommer att gälla i Storbritannien i år. Andelen kol i den brittiska energimixen har minskat från en tredjedel för tio år sedan till bara tre procent i dag.

3. Tigerpopulationen i Sundarbans, världens största mangroveskog som ligger i Bangladesh, växer. 2004 fanns 440 vilda tigrar i Sundarbans, en siffra som sjönk till 106 år 2015. Den senaste tigerräkningen visar att antalet tigrar nu ökat till 114. Det beror bland annat på att Bangladeshs regering utökat naturreservatet i området och skapat en säkerhetsstyrka mot tjuvjägare.

4. Forskare vid Imperial College London har lyckats odla fram ett “hjärtplåster” av stamceller som kan bygga upp hjärtat efter en infarkt. Stamcellerna har programmerats för att bli hjärtceller, och liknar vanlig hjärtvävnad redan efter en månad.

5. Ny statistik från Uppsala universitets konfliktdatabas UCDP visar att antalet döda i krig, trots de pågående konflikterna i bland annat Syrien och Jemen, är det lägsta på sju år. Sedan 2014 har antalet dödsoffer i krig minskat med nästan hälften (43 procent).

6. En forskargrupp vid Carnegie Mellon University och University of Minnesota har utvecklat en robotarm som styrs helt med tankekontroll. Sådana hjälpmedel kan framför allt komma till nytta för personer med olika sorters förlamnningar. Skillnaden mot tidigare tankestyrda verktyg är att denna robotarm inte kräver något hjärnimplantat, vilket förbättrar precisionen.

7. En ny studie från University of Michigan tyder på att människor kan vara ärligare än vad vi själva tror. Studien omfattade 17 000 personer i 355 städer i 40 länder över hela världen, och undersökte om människor kontaktar ägaren till en plånbok de hittar på gatan. De flesta kontaktar plånbokens ägare, men sannolikheten för det ökar om plånboken innehåller pengar. Det visade sig till och med att sannolikheten att ägaren fick tillbaka plånboken ökade ju mer pengar den innehöll.

8. Under juni och juli spelas fotbolls-VM för damer i Frankrike, och intresset är rekordstort. I Frankrike slog nästan 10 miljoner på TV:n för att se premiärmatchen mot Sydkorea, vilket motsvarade hälften av alla franska TV-tittare vid den tiden. Statistik från tidskriften The Economist tyder också på att kvaliteten på spelet har ökat sedan förra VM mätt i antalet passningar per match, en siffra som brukar stiga ju högre nivå man spelar på.

9. Ett år efter förra sommarens svåra torka drar många lantbrukare nu en lättnadens suck. Enligt de första lägesrapporterna från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har skördarna varit goda i hela landet, till och med över de normala nivåerna på sina håll för den första vallskörden och spannmålet.

10. Efter nio år i tjänst går labradoren Frida, som blev känd över hela världen under räddningsinsatsen efter jordbävningen i Mexiko City 2017, i pension. Genom åren har Frida deltagit i 53 insatser och räddat tolv liv.