"Töntigt och mest okunniga ledartext"

Jimmy Jansson (S) i en replik till krönikan: "Eskilstunas Jimmy Jansson (S) - en fara för rikets försvar" (SN 11/7).

Eskilstuna flygplats i Kjula.

Eskilstuna flygplats i Kjula.

Foto: Niklas Holm

Replik2022-07-11 18:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det var nog den töntigaste och mest okunniga ledartext jag någonsin läst. Har du satt dig in i frågan? Vi har försökt få flygplatsen att bära sig kommersiellt i över ett årtionde. Vi har varit nära, att hitta intressenter, kan eventuellt finnas vissa möjligheter kvar, men pandemin har inte underlättat.

Vi har ställt frågor till försvaret återkommande gånger. De har sagt sig vara helt ointresserade. Vi har fått besked att vi kan sälja, även tveksamma utländska ägare, eller lägga ner. Gör som vi vill. Har det låtit. Flygplatsen såldes av staten till kommunen för att de inte behövde den längre. Vi har driftat den för ca 7 kommunala miljoner varje år. Den används mer än många tror men få vill betala. Nu i pandemin har såväl stat som region lovprisat den och använder den. Men kostnaden den ska kommunen visst ta. När blev flygplats kommunal kärnverksamhet på bekostnad av skola och äldre?

Nu överväger vi istället att använda marken till företagsetableringar motsvarande 1500-2000 jobb på den ytan. Vi kan med relativ lätthet åstadkomma det. Men innan vi gör något förhastat och med anledning av det säkerhetspolitiska läget har vi ännu en gång kontaktat försvaret. Vill försvaret denna gång använda kommunens flygplats vi köpt och betalar årligen för så får de gärna göra det. Vi ser gärna en etablering av nya jobb och omfattande militär verksamhet likväl som försvarsindustri. Men om det bara rör sig om att flygplatsen ska finnas där och sysselsatta sisådär fem personer som den gjorde sist den var i militärt bruk då vill vi att staten, försvarets ”ägare”, möjliggör för de 1500-2000 jobb vi då avstår på annat vis. Det är bara rimligt. Plus att staten betalar för driften av flygplatsen. Det är ju inte kommunernas uppgift att tillhandahålla militär infrastruktur. Ska vi börja bygga marinor och regementen på skolan och äldreomsorgens budgetar också menar du?

Jag vore ju dum i huvudet om jag inte tog detta förhandlingsläge till vara och både kan bidra till att stärka Sveriges försvar, vilket vi gladeligen och med stolthet gör, det är Eskilstunas historia och tradition att göra så, och nu utan minsta negativa effekt för försvaret med samtidiga krav på mer elektricitet och etableringar av kvalificerade myndighetsjobb till kommunen. Jag sätter Sveriges försvarsförmåga och Eskilstunas bästa först. Hur många kommunalråd tror du klarar det? Kvar blir också funktioner för beredskap och sjukvård, men den som ska betala får istället betala. Inte skolbarnet eller den gamla på boendet. Fullt rimligt.

I övrigt har Eskilstuna Kuriren, din ledarsidas systersons, förordat nedläggning av flygplatsen i årtionden. Om inte jag stått emot och tagit skit för detta fanns ingen flygplats för försvaret att ta i anspråk. Så ytterst grund ledartext.