Den svenska sjukvÄrden och jÀmlikheten

MÀnniskor hamnar i klÀm nÀr jÀmlikheten Àr det högsta vÀrdet i vÄrden



Svensk sjukvÄrd ska hÄlla hög kvalitet.

Svensk sjukvÄrd ska hÄlla hög kvalitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

sjukvÄrd2022-07-21 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

VÀlfÀrdsdebatten idag handlar om jÀmlikhet. Man ska fÄ tillgÄng till likvÀrdig vÄrd, oavsett vem du Àr eller vart du bor. Det Àr instinktivt en god tanke de flesta kan stÀlla sig bakom. Men strÀvan efter jÀmlikhet begrÀnsar ocksÄ möjligheter till innovation och förnyelse. Vilka mÀnniskor hamnar i klÀm nÀr jÀmlikheten Àr det högsta vÀrdet?

Att den svenska vĂ„rden ska vara av hög kvalitet Ă€r sjĂ€lvklar. Men i strĂ€van efter jĂ€mlikhet - exakt lika för alla - tappar man ocksĂ„ möjligheter. En viktig poĂ€ng med att ha flera olika vĂ„rdgivare Ă€r att det bidrar till konkurrens. Men den konkurrensen handlar inte bara om att effektivisera nuvarande arbetssĂ€tt, utan ocksĂ„ om att vĂ„ga testa nya koncept, inriktningar och metoder. Om vĂ„rdutbudet mĂ„ste vara jĂ€mlikt utifrĂ„n stela mĂ„ttstockar begrĂ€nsar man möjligheterna till en faktisk konkurrens dĂ€r patienter sjĂ€lva fĂ„r bestĂ€mma över sin vĂ„rd. 

Även inom den offentliga vĂ„rden finns jĂ€rnhĂ„rda lagar om jĂ€mlikhet. År 2008 nekades ett par förĂ€ldrar i JĂ€mtlands lĂ€n möjligheten att sjĂ€lva bekosta ett extra hörselimplantat för sina tvĂ„ barn som fötts med hörselskador i bĂ€gge öronen. Regionen bekostade enbart ett implantat per barn. Utan implantaten skulle barnen ha problem med att vistas i högljudda miljöer och ha svĂ„rt att avgöra varifrĂ„n ljuden kom. Problemen riskerade dessutom att bli vĂ€rre om man inte satte in implantat inom ett Ă„r. Trots detta fick förĂ€ldrarna inte sjĂ€lva bekosta extra implantat eftersom regionens policy inte tillĂ€t patienter att betala för tillĂ€gg i vĂ„rden. Dessa barns vĂ€lmĂ„ende offrades pĂ„ jĂ€mlikhetens altare. Sedan dess har Statens medicinsk-etiska rĂ„d, Smer, slagit fast att möjligheten att betala för tillĂ€gg i den offentliga vĂ„rden strider mot principen om lika villkor. Det innebĂ€r att ingen region fĂ„r tillĂ„ta denna typ av tillĂ€gg. 

I andra fall kan denna typ av problematik vara betydligt vÀrre och en frÄga om liv eller död. InformationsrÀtten i patientlagen innebÀr att patienter har rÀtt till information om olika metoder för vÄrd och behandling, olika vÄrdalternativ och olika utförare. Det begrÀnsas dock till den offentligt finansierade vÄrden och dÀrmed till det vÄrdutbudet som finns i offentlig regi. Det innebÀr i praktiken att patienter inte erbjuds vissa dyra lÀkemedel eller fÄr tillrÀcklig med information för att kunna vÀnda sig till den privata marknaden. I mÄnga cancerbehandlingar har detta lett till att mÀnniskor mist livet i onödan.

Att mÀnniskor nekas möjligheten att pÄverka sin egen och sina barns hÀlsa i jÀmlikhetens namn Àr tragiskt och bör ge mÀnniskor skÀl att tÀnka om.