Som en mörk Netflixserie mitt i Nyköpingspolitiken

Patrik Oksanen
Patrik Oksanen

SD-politikern Anders Eberhardt har dömts till 16 års fängelse för mord. Samtidigt som han begick mordet satt han i Nyköpings kommunfullmäktige.

Styckmordet 14 juli 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På ytan är det som ett vanligt sammanträde i Sal A i Nyköpings stadshus. Det är valärenden, en motion som anses som besvarad, en bostadsförsörjningsstrategi ska antas, revidering av reglementen, ett fastighetsköp och lite annat. Den kommunala demokratins normala kvarn som mal. Men den där kvällen tisdagen 14 september i fjol är långt ifrån ett vanligt sammanträde. 

 

Bland de folkvalda sitter nu en mördare, en styckmördare. Det är Anders Eberhardt som efter tio år som folkvald begått mordet. Ett mord som åklagaren kallade för avrättning, och som han i veckan dömdes till 16 års fängelse för. Den där septemberkvällen i fullmäktigesalen så har Eberhardt nyligen skjutit offret i huvudet, styckat kroppen och dumpat delarna i Karlbergskanalen i Stockholm. Samtidigt sitter han och tar beslut med Nyköpings kommunfullmäktige. Och det finns ingen på plats som ens kan föreställa sig vad som precis innan har skett.

 

Det ska ännu dröja två dagar innan en dykarfirma hittar kroppsdelarna och en mordutredning inleds. Men just här och då, på sammanträdet i Stadshuset är allt är som vanligt. Att det inleds en mordutredning påverkar inte Eberhardts politiska arbete. Han närvarar vid kommunfullmäktigesammanträdena 12 oktober och  9 november innan han grips misstänkt för mordet. Därefter lämnar han sina uppdrag och utesluts ur SD. 

 

Händelsen är historisk, chockerande och surrealistisk. En politiker som gömmer kroppsdelar och städar brottsplatsen är mer något som skulle kunna vara en mörk Netflix-serie snarare än den kommunala vardagen i Nyköping. Även om inget parti kan gardera sig från en sådan här händelse, så står ändå Sverigedemokraterna ut när det gäller kriminalitet i de egna leden. 

 

I valet 2018 så hade var 14:e av Sverigedemokraternas kandidater åtalats för brott under det senaste decenniet. Det är mer än en dubbelt så hög siffra som det närmast följande partiet. Sverigedemokraterna har haft flera högprofilerade fall, som när Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling 2010 var beväpnade med järnrör och bråkade med komikern Soran Ismail. Almqvist var då partiets finansministerkandidat och Ekeroth justitieministerkandidat. Ekeroth fälldes sju år senare för ringa misshandel i krogkö, men friades i hovrätten. Europaparlamentarikern Peter Lundgren har fällts i hovrätten för sexuella trakasserier, för att nämna några exempel. 

 

Eberhardt som jobbat inom kriminalvården i 30 år engagerade sig i SD, något han motiverade på SD:s hemsida med: ”Jag ser det som min plikt när samhället ser ut som det gör. Har sedan lång tid inget förtroende för de sedan tidigare etablerade partierna.”

Paradoxen mellan ord och handling kan inte bli större.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa