Luftslott för att blåsa väljarna

Nyans är bluffarnas, bedragarnas och bovarnas parti.

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen

Foto: Henrik Sundbom

Valet 20222022-07-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det går inte att dra någon annan slutsats när man läser DN:s granskning av kandidaterna för det nya partiet. 85 namn på 630 platser i val till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksagen, där var sjunde kandidat är en dömd brottsling. Nyans ställer upp i 24 kommuner, varav tre sörmländska, tre regioner, däribland Sörmland, och i riksdagsvalet.

SN:s ledarsida har tidigare riktat hårdkritik mot att partiledaren och andra kandidater ställer upp i mer än en kommun. Enligt vallagen måste man på valdagen vara skriven i den kommun man vill invald i. Att ställa upp i 16 kommuner är inget annat än ett väljarbedrägeri (om än inte olagligt). Dessutom låtsas Mikail Yüksel i DN-intervjun att han kan välja efter valet var han tar plats om han blir vald. Det fungerar inte så, och det borde både Nyans och Yüksel veta vid det här laget. När DN ställer frågan låter det så här:

Du själv står nu överst på valsedlarna till 16 kommuner men måste ju ändå bestämma dig för var du ska vara skriven på valdagen.
– Visst, och det beror då på valresultatet. Säg att vi får tio mandat i Stockholm, fem här i Göteborg och sju i Malmö… ja, jag är osäker, men jag skulle göra ett övervägande mellan Göteborg och Stockholm då. Och kanske flytta till Stockholm som ändå är huvudstad för att etablera partiet där.”

DN:s granskning visar att i Sörmland så är i Nyköping bara en av 14 kandidater skriven i kommunen, siffrorna för Oxelösund är 2 av 14 och Eskilstuna 6 av 13.

En röst på Nyans är en röst på bluffarnas, bedragarnas och bovarnas parti som dessutom försöker ställa grupper av människor mot varandra.