Nyanslöst extremistparti

Nyans är inte ett parti som andra. Det är hög tid för medier och andra att betrakta partiet som det extremistparti det är.

Partiet Nyans har varit aktiv i spridandet av desinformation kring svensk socialtjänst.

Partiet Nyans har varit aktiv i spridandet av desinformation kring svensk socialtjänst.

Foto: Johan Nilsson/TT

Valet2022-06-30 04:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi och dom. Precis som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige ställer Nyans människor mot varandra på grund av deras ursprung. Medan NMR och AfS vänder sig till etniska svenskar så siktar Nyans på att snärja den religiösa muslimska minoriteten. Partierna är varandras speglar och är mer lika än vad man kanske tänker på vid första anblicken. De behöver också varandra för att bygga fiendebilder. Användande av desinformation finns i strategin för att öka polariseringen. Partiet Nyans har varit en aktiv del i att sprida lögner om svensk socialtjänst och omhändertagande av barn. En desinformationskampanj som eldats på av islamistiska krafter i Mellanöstern. 

Nyans stöds också öppet från Turkiet. En TV-kanal med kopplingar till fascistiska Grå Vargarna, terrorstämplade i Tyskland och Frankrike, har sänt inslag där svenskar med turkiskt ursprung uppmanas rösta på Nyans. Blandningen av kontakter i islamistisk miljö och med turkisk fascism gör att partiet är en helt ny varelse på den svenska politiska kartan, där man gärna klär sig i en offerkofta som gör en naiv omgivning kan komma att gå på.

Granskningarna på nyhetsplats visar också att partiet konsekvent i Södermanland placerar kandidater på topplats i kommun- och regionvalet som inte bor i området. Valreglerna är tydliga, på valdagen måste den som ska bli vald vara skriven i valkretsen. Det är svårt att tänka sig att Nyans tänker respektera det här, tvärtom har man en medveten strategi om det motsatta. Väljarna ska luras genom att locka med ”kända namn” i den islamistiska miljön.

Ta den nyss ur fängelse utsläppte imamen Bashir Ali. Han avtjänade fram till i december fängelsestraff för ekonomisk brottslighet efter att ha förskingrat 10 miljoner kronor i skolpengar från en friskolestiftelse, i syfte att starta en islamistisk bank. Bashir är skriven i Kista, norr om Stockholm, men kandiderar ändå till kommunfullmäktige i Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Eskilstuna, samt till regionen. Att Bashir Ali ska kunna vara samtidigt skriven på fyra sörmländska orter på valdagen är inget annat väljarsvindleri. Att vallagen tillåter en person att kandidera i flera kommunfullmäktigeförsamlingar samtidigt är en blotta i lagstiftningen. Istället borde kraven skärpas, för att kunna kandidera i en valkrets borde man ha bott i området minst sex månader före valdagen. 

Att Nyans i Sörmland inte är ett normalt demokratiskt parti avspeglar sig också i märkligheten att partiet har ett toppnamn i regionvalet som inte vill ställa upp i medier. Och sättet som partisekreteraren omtalar kandidaten Iman Hammoud på nyhetsplats är minst sagt partriakalt anmärkningsvärt: 
”Alla våra kandidater vill inte florera i media. Vi har valt henne för att lyfta upp damer som bär slöja och inte lyfts av andra partier.” 

Nyans kräver också att muslimer ska klassas som en minoritet i grundlagen. Och partiledaren har anklagat politiker, som är muslimer, i andra politiska partier för att vara ”medlöpare” med ”anti-muslimska krafter”. Det är inte svårt att hålla med Nyköpingspolitikern Sahro Hashi (S) reaktion på detta: Ursäkta språket. Men det är bara bullshit”.

Nyans har lika lite att göra i Sörmlands politiska beslutande församlingar som andra extremistpartier.