– Vi måste ta bort tjäle, få hit en grävare och få ut vatten och skyltar, sa Anders Alsbjer, arbetsledare och VA-tekniker i Gnesta kommun, vid kvart i nio på onsdagsmorgonen.
Hur många hushåll som har drabbats var under onsdagen oklart.
– Vi vet inte hur stor skadan är. Det är svårt att sätta någon tidsprognos. Det beror på vad det är för fel och på om röret har gått av eller om det har spruckit på längden och hur mycket tjäle det är i marken.
Under förmiddagen ställdes vattentankar ut vid Torggatan 21 B och vid Torggatan 23 och 25. Strax innan klockan elva på onsdagen räknade kommunen med att arbetet kommer att fortsätta även under torsdagen.
– När det blir kallt så blir det tjäle och marken fryser. Is blir större än vatten och då expanderar det. Det leder till att det blir rörelser i marken. Det blir samma sak när tjälen släpper – då blir det rörelser igen. Har man då dåliga rör så riskerar de att gå sönder, säger Niklas Söderholm, VA-chef i Gnesta kommun.
Niklas Söderholm räknar därför med fler vattenläckor i vinter.
– Det vore naivt att säga något annat.
Under onsdagen värmdes marken upp för att underlätta torsdagens grävarbete.
– Vi har lagt på kol och tänt eld på det för att kunna gräva.
Kan det här förebyggas på något sätt?
– Det handlar om att byta ut ledningarna i tid. Sedan kan även nya ledningar gå sönder, men ju äldre ledningar desto större är risken att de går sönder, säger Niklas Söderholm.