Tisdagens regeringsbesked om slopad 50-personersgräns för offentliga arrangemang på serveringsställen kommer som en räddande hand till besöksnäringen. Hur långt åtgärden räcker återstår att se. Hotellbranschen har, trots tidigare signaler om en vändning, lång uppförsbacke för att nå upp till fjolårets beläggning.
– Vi har klarat oss förhållandevis bra och under sommaren har vi till och med tackat nej till gäster. Nu börjar också konferenserna smyga igång, säger Marie Alexandersson, vd på Blommenhof hotell i Nyköping.
Statistik från Visita och Benchmarking Alliance visar att hotellens intäkter i Eskilstuna och Nyköping minskat med 44 respektive 16 procent under perioden 1 juni till sista augusti i jämförelse med samma period förra året. För riket i helhet är hotellens intäkter ner med 61 procent under samma period.
– Ett normalår skulle ett tapp på 16 procent betraktas som riktigt illa, men inte i år. Hotellen i Sörmland har klarat sig förhållandevis bra. I Stockholm sjönk hotellens omsättning i snitt med 81 procent under samma period och för hotell vid Arlanda med 83 procent – där kan man nästa tala om tomma lokaler, säger Thomas Jakobsson på Visita.
De välkomnar alla steg som tas för att öppna upp samhället och menar att det skickar en stark signal till alla aktörer att kämpa på.
– Även om restriktionerna nu lättar betyder det inte en återgång till ett normalläge. Vi vet ännu inte hur pandemin utvecklas och för många verksamheter väntar fortsatt tuffa utmaningar. Med bibehållna riktlinjer är det också rimligt att stödåtgärder, som möjlighet till korttidspermittering och anstånd med skatter, förlängs, säger Thomas Jakobsson.
Blommenhof hotell har möjlighet att ta emot 170 nattgäster men har sedan i våras inte tagit emot fler än 130. Marie Alexandersson ser fram emot regeringens lättnader men framhåller att alla måste visa och ta ansvar för att det ska fungera.
– Det är snabba puckar. Den 8 oktober släpper begränsningen om max 50 personer och dagen därpå har vi mordteater med middagsgäster i restaurangen. Även om vi även fortsättningsvis kommer att hålla hårt på avstånd är vi glada att det går åt rätt håll.
Nu förbereder de sig inför den viktiga julbordssäsongen där flera förändringar planeras i syfte att hålla distans mellan festsällskapen.
– Man får vara lite kreativ. Glöggen kommer att serveras utomhus och vi uppmanar alla att vänta med kramar, hålla social distans och följa alla rekommendationer för att vi ska klara den här pandemin så bra som det bara går säger Marie Alexandersson.
För Sundbyholms slott utanför Eskilstuna började 2019 bra. Men i mitten av mars vek trenden tvärt ner för hotellet som är ett populärt besöksmål för både privatpersoner och konferenssällskap. Vice vd:n Christin Widerberg beskriver ett omtumlande år.
– När pandemin slog till avbokades i princip alla våra konferenser. Under april och maj tappade vi nästan 75 procent av omsättningen och det var tufft fram till mitten av juni – då kom en efterlängtad rekyl uppåt.
De har 109 hotellrum och flera konferenslokaler, varav den största rymmer 250 deltagare. Sedan förbudet infördes i slutet av mars har därför flera större hotellevenemang varit uteslutet.
– Krisen blev en väckarklocka för snabb omställning. Vi köpte bland annat in cyklar och kanoter och skapade flera olika paketerbjudanden till privatpersoner och de föll väldigt väl ut. Vi har haft konferensgäster, men i mindre grupper om cirka tio personer och vi är tacksamma över att så många vågat komma hit.
Från mitten av juni och framåt har Sundbyholm slott gått starkt och Christin Widerberg tror det beror på att många valt att slopa utlandsresan och semestra på hemmaplan.
– Juli var 40 procent bättre än samma månad förra året och under hösten är vi fullbokade under helgerna – det är helt galet.
Med nästa veckas lättnader i begränsning för större sällskap hoppas hon att även konferensgästerna ska hitta tillbaka.
– Vi hoppas att de nya reglerna ska bli vägledande. 50 har varit en psykologisk gräns och det viktiga är att det här görs för att man tror på det ur ett folkhälsoperspektiv – inte bara för att rädda en bransch. Det ska vara och kännas säkert för våra gäster, säger Christin Widerberg.