– Någon har gjort ett inbrottsförsök. Man ser fotspår i snön runt kyrkan och att de har kikat in genom fönstren, säger kyrkoherde Carl-Johan Falk i Kiladalens församling.
Inbrottsförsöket har skett någon gång mellan fredagen och tisdagen. Inbrottsförsöket är polisanmält.
– Det var vaktmästaren som upptäckte det under tisdagen, säger Carl-Johan Falk.
Många kyrkor på landet är stängda och låsta. Och enligt kyrkoherden är det därför väldigt ovanligt med stölder.
– Det är skillnad på kyrkorna som ligger mer centralt och är öppna. Jag minns att det för några år sedan stals någon typ av staty inne i Nicolaikyrkan, säger han.
Det finns brytmärken på dörren och det har lossnat puts på fasaden vid dörren.
– De har tagit i rejält, det är grovt. Och de måste ha använt ett bräckjärn för det har lossnat puts från väggen. Sedan har det blivit skador på trädörren. Men de kom aldrig in, säger han.
Anders Engström jobbar på försäkringsbolaget Kyrkans försäkring och säger att det inte är så vanligt med just inbrott i kyrkor.
– Det som ofta stjäls är maskiner och koppar, men då går de ju inte in i kyrkan, säger Anders Engström.
I början av februari var det även ett inbrottsförsök i Västerljungs kyrka. Inbrottslarmet utlöstes och polisen hittade en krossad glasruta. Trosa församling uppgav senare att ingenting hade stulits i kyrkan. Polisen inledde inte någon förundersökning.
– Vi försöker varsko varandra när det händer sådana här saker, säger Carl-Johan Falk.
Oftast är det större maskiner som till exempel åkgräsklippare som stjäls. Men de förvaras ofta i förråd eller garage och då blir det inget inbrott i själva kyrkan.
– Att man ger sig in i en kyrka och stjäl är mycket ovanligare. Det känns kanske som att man får allmänheten emot sig då, säger kyrkoherden.
Tuna kyrka är en gammal kyrka från medeltiden. Den ingår i Kiladalens församling tillsammans med Bergshammar kyrka, Kila kyrka och Lunda kyrka i Jönåker.
Carl-Johan Falk har jobbat som kyrkoherde i församlingen sedan 2015. Men han började som präst där redan 2008.
Nu krävs det att någon hantverkare kommer till kyrkan och gör i ordning putsen. Men när byggnaden är så gammal krävs det ett tillstånd från Länsstyrelsen.
– Det kan nog vara en väntetid på cirka sex månader. Så det här får vi leva med ett tag, säger Carl-Johan Falk.