– Vi har inte kunnat koppla det till någon speciell arbetsplats eller skola. Tyvärr, för då skulle det ha gått att stoppa, säger Signar Mäkitalo som är smittskyddsläkare i Sörmland.
Mellan vecka 12 och 13 har antalet covidfall i Oxelösund ökat med 77,8 procent, från 36 till 64. Oxelösund har haft en relativt låg konstaterad smittspridning jämfört med många andra kommuner, men förra veckan gjordes en toppnotering. Det är nu den veckan med flest antal nya konstaterade fall i Oxelösund sedan pandemins början. Någon enskild förklaring till det har inte hittats.
– Det här handlar nog om problematiken med den brittiska virusvarianten. Det var som jag sa när jag pratade med kommunchefen, att man måste gå ut brett. Nu är det viktigt att hålla avstånd för att minska risken för svår sjukdom. Det är det vi kan göra när det inte går att ta tabletter eller det finns vaccin till alla, fortsätter Signar Mäkitalo.
Under hela 2020 konstaterades 344 smittade i Oxelösund. Hitintills är det 314 smittade under 2021. Jämfört med grannen Nyköping, som haft 1843 konstaterade covidfall i år, har Oxelösund dock fortfarande en mindre smittspridning per capita. Antalet nya fall under vecka 13 i Oxelösund motsvarade 5,33 personer per tusen invånare och i Nyköping 6,46 personer per tusen invånare. Även i Nyköping ökade spridningen kraftigt mellan vecka 12 och 13, med 368 nya fall vilket innebär 42,1 procent.
Det är långt ifrån alla som provtar sig trots att de har symptom. Regionen har dock planer för att få fler oxelösundare att göra det.
– Regionen jobbar på att ordna med ett provtagningsstation i Oxelösund. Vi har märkt att det är fler som provtar sig på de ställen där det finns provtagningsstationer i närheten. Ambitionen är att den ska vara på plats i slutet av den här veckan eller under nästa vecka. Vi behöver hitta en lokal så det tar lite tid, säger Mäkitalo.
Hur bedömer du att smittspridningen är nu jämfört med för ett år sedan, när provtagningen inte var lika utbredd?
– Det är svårt att jämföra. Om vi inte hade vaccinerat så många av 80- och 90-plussarna skulle en ganska rejäl del av dem ha blivit inlagda. Vi skulle ha haft en större belastning på sjukvården än vad vi har nu, säger Mäkitalo.
– Det är fler som provtar sig nu, men alla gör inte det. Det finns de som söker sjukvård för covid och lämnar det första positiva provet i samband med att de läggs in.