Pröva nya vägar efter 70 år av vänsterstyre

Oxelösund 21 oktober 2020 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

80 öre – så mycket högre skatt är det i Oxelösunds kommun jämfört med grannen Nyköping. Det låter kanske inte så mycket, men det betyder att ett hushåll i Oxelösund med två förvärvsarbetande betalar runt 5 000 kr/år eller omkring 400 kr/månad mer till kommunen än om man bott i Nyköping, bara 1,5 mil bort. 

Oxelösund har haft vänsterstyre 70 år på raken. Det är nog rekord i Sverige! Men hur ser det då ut i Oxelösund? Det borde ju vara en mycket bra vård, skola och omsorg i Oxelösund när vänsterpolitikerna (S+V) tar ut så mycket mer pengar av invånarna? 

 

I olika kommunala jämförelsetal ligger tyvärr Oxelösund inte särskilt bra till, snarare ofta bland de sämsta i Sverige. Och kom ihåg att 80 öre skatt betyder att Oxelösund tar ut drygt 20 miljoner extra från invånarna. Och så här kan det se ut i olika verksamheter: 

I äldreomsorgen möter en hemtjänsttagare 19 olika personer under 14 dagar. Genomsnittet i Sverige är bara 16 stycken, och redan det tycker våra rikspolitiker är för många. 
Den sammanvägda rankningen av kommunala grundskolor är plats 278 av 290. Meritvärdet för elever i årskurs 9, och för elever i årskurs 6 med lägst betyg E i matematik liksom för elever i årskurs 3 som har deltagit i och klarat alla delprov i matematik är alla värden lägre än genomsnittet. 

 

I många delar kan vi inte se att våra skattekronor har använts på ett bra sätt. Betala mera, men ändå få sämre resultat i många fall, som lägre betyg i skolan, sämre personalkontinuitet i hemtjänsten med mera.

Och ändå … vill inte S+V i Oxelösund ens pröva att låta någon annan ta hand om våra äldre. Inte låta våra äldre få välja vem man vill bli skött av. Inte införa LOV (Lagen om valfrihet), trots att 68 procent av allmänheten anser det viktigt eller mycket viktigt att kunna välja äldreomsorg. (SIFO undersökning 2016-2017). Pröva inget nytt verkar vara parollen. 
 

Vilka förutsättningar ger S+V våra lärare i skolan egentligen? Besparingar? När inte utbildningsverksamheten fick ihop sin budget tillät S+V att den kunde dra över med 15,7 miljoner. Alliansen ville skjuta till 4 miljoner mer än S+V, 19,7 miljoner. Vi i KD ville dessutom tillföra ytterligare 6,1 miljoner till skolan i Oxelösund från de extra statsbidrag som kommunen fick tidigt i våras. Men detta förslag har tydligen fastnat i någon långbänk, utan beslut. 

 

Nu är det dags för budgeten igen. Troligen kommer S+V att besluta att en Oxelösundsfamilj ska fortsätta betala runt 5 000 kr/år i högre skatt. Utan att vi kan se en bättre verksamhet. Utan att pröva något nytt. 
Vi vill ändra på det. Vi vill starta en resa mot lägre skatt och samtidigt visa att Oxelösund kan så mycket bättre! Våga pröva nya vägar - efter 70 års vänsterstyre.

Göran Bernhardsson, KD, Gert Bennevall, KD

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Så ser det ut – coronasmittan kommun för kommun

Oxelösund

Coronaviruset sprider sig på äldreboende – ytterligare fyra smittade

Nyköping

Förslag: Förskola för alla från fem års ålder

Oxelösund

Här är oxelösundarna som blev årets stipendiater

Oxelösund

Beslut taget: Breviksskolan och D-skolan läggs ner

Visa fler