Lina – från badkruka till sup-entusiast

Lina Nydahl bor nära vattnet men har aldrig fastnat för det klassiska skärgårdslivet med båtar, fiske och halvkyliga bad. Hon kände sig aldrig riktigt hemma där, tills hon provade att "suppa".

Signe Laaksonen och Lina Nydahl väntar in de andra, som är på väg. Lina tycker att sup-paddling är en utmärkt vattenaktivitet med barn.

Signe Laaksonen och Lina Nydahl väntar in de andra, som är på väg. Lina tycker att sup-paddling är en utmärkt vattenaktivitet med barn.

Foto: Fredrik Ericsson

Trosa2021-07-22 10:00

– Jag har ridit hela mitt liv och balansmässigt är det ganska likt att sitta på en häst, säger Lina Nydahl.

Den uppblåsbara bräda hänger sidan och hon har en vattentät bag hängandes på den fria axeln. Det ser ganska avslappnat ut när hon går trots att brädan är tre meter lång. 

Kånka på grejer är inget ovanligt för någon som ägnat sig åt ridsport hela sitt liv, men Lina försäkrar att elva kilo orkar de flesta gå en bit med. Sonen Nisse och hans kompis Love löser gravitationsproblemet genom att bära tillsammans.

Ett gäng kor tycker att det färgglada gänget är väldigt fascinerade och kommer lunkande och ställer upp sig på rad. De vill ha första parkett till skådespelet i det gula motljuset.

undefined
Sup-paddling är enkelt att komma igång med men ger bra träning även för aktiva personer som Lina Nydahl. "Jag kan bli ganska trött i fötterna av att hålla balansen i två timmar", säger hon.

Snart är de framme i norra Hållsviken, lite söder om Trosa. Paddeln fungerar fint som en machete-kniv mot brännässlorna, när de sista tio metrarna återstå till vattenbrynet. De friska västliga vindarna har svårt att stöka till vattnet, något som gynnar nybörjare.

– Det är bra att börja i lugna vatten och inte för mycket vind för annars blir du lite som ett segel, säger Lina Nydahl.

Hon ser att sporten passar utmärkt för alla som klarar av att stå upp, fast lägger snabbt till att det går utmärkt att sitta och paddla också.

Efter att flytvästarna åkt på – även hunden Edith måste bära en – ger de sig ut på vattnet. Några regler i övrigt verkar inte finnas. De paddlar i valfri riktning mot det som känns trevligt för stunden.

undefined
Love, Nisse och mopsen Edith tycker alla tre om att åka bräda. Edith föredrar att stå längst fram och hålla koll på vad som händer föröver.

Lina förklarar att det går att nörda in sig, lära sig tekniker för att svänga och paddla effektivt. Köpa brädor för fyrsiffriga belopp och surfa i höga vågor.

Själv har hon nöjt sig med två budgetbrädor för några tusenlappar och har inget negativt att säga om dem. Tekniken att svänga, genom att luta kroppen, funkar bra på billiga brädor också och de flyter högst sannolikt på vågorna i Varberg, för den som vill ha lite utmaningar och testa att surfa med dem. 

Det går även att vända på brädan och köra den upp och ner med fenan riktad mot himlen. Det passar barnen på att testa när de frivilligt har plurrat i vattnet.

– Det är en väldigt rolig aktivitet att göra med barn, säger Lina.

Den enda besvikelsen som yttras – av Lina – är att kvällsfikat hade passat bättre på brädan än hemma i huset den här vackra sommarkvällen.   

Det går att studera teknik för hur paddeln på mest effektivt sätt kan ta brädan över vattnet. Eller så provar du dig fram.
Det går att studera teknik för hur paddeln på mest effektivt sätt kan ta brädan över vattnet. Eller så provar du dig fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!