Han puffar för lugnet - med en cigarr

En meditativ upplevelse som stänger vardagsstressen ute. Ett fint hantverk som kittlar smaklökarna. För cigarrkonnässören Mats Sköld är puffandet den bästa av njutningar.

15 september 2012 11:06

- En cigarr kan vara mild som en café au lait eller stark som en dubbel espresso. Smaken kan vara nötig, blommig, gräddig, pepprig...eller ha inslag av kakao eller örter...och det är precis som med vin, en subjektiv upplevelse!

Bäst vi gör det klart; för Mats Sköld är det handrullade kvalitetscigarrer som gäller. Icke av snobbism - utan för den goda smakens skull. Och han drar - som de flesta cigarrentusiaster - aldrig halsbloss. Istället puffar han lugnt, medan han låter röken sakta slingra sig uppåt.

- Man gör det för kontemplationens skull, och för att det är gott. Röken ska stanna i munnen där smaklökarna finns!, säger Mats Sköld.

Tre-fyra cigarrer i veckan brukar det bli, där var och en kostar cirka 50 kronor och uppåt.

- Man puffar inte cigarr för att stilla ett nikotinbegär. Har man ett beroende, väljer man nog andra rökverk. Själv ser jag mig som icke-rökare.

Cigarrökandet, förr en statussymbol bland maktens män, förknippas oftast med fest och firande. När en nyfödd kommit till världen, när favoritlaget har segrat, när studenten gläds åt nyvunnen frihet. Men det vinner också mark som vardagslyx:

- Det är ju inte opportunt att påstå att något som röks har blivit trendigt, men jag märker på antalet frågor jag får att det är populärt. När jag står i butik kommer folk i alla åldrar, allt från advokater till långtradarchaffisar, och köper cigarrer. De flesta är män, men tjejer handlar också.

För Mats Sköld ger puffandet mental avspänning i en stressad värld, bland deadlines och dagishämtningar.

- Man stänger av omvärlden en stund, precis som en bra bok eller ett fint musikstycke kan göra. För en cigarr kan inte stressrökas. Då blir det inte god. Istället ska den vara lite som en mobil lägereld, där man i stillhet betraktar glöden och rökens formationer.

Han nämner också hur konstnärer och artister har hittat lugn i sitt kreativa kaos, genom en stunds meditativt cigarrpuffande.

- För många känns det som om tanken klarnar. Själv får jag som en totalupplevelse, där jag bara sitter och ler och mår gott!

Hur väljer man rätt bland annat tusentals cigarrmärken?

- Lättast är att rådfråga sin cigarrleverantör. Precis som i vinvärlden blir upplevelsen bäst om man väljer rätt cigarr för varje tillfälle. Kunskap om sort, storlek, smak och röktid är bra att ha.

Vad är bäst för nybörjaren?

- Det är nog att bara puffa lite på en mild cigarr, och se hur det känns. Med tiden kan man utveckla det mot förfining. Själv väljer jag kaffesort utifrån vilken cigarr jag ska röka, och ibland tvärtom.

Finns det några regler för hur en cigarr ska rökas?

- Man får göra precis som man vill! Men njutningen blir större med lite handledning. Viktigt är att puffa lugnt, behålla röken i munnen så att aromerna når smaklökarna, och sedan sakta blåsa ut.

Spelar det någon roll hur man tänder en cigarr?

- Man låter den snurra strax ovan lågans topp, så att den blir jämnt tänd. Det kan ta upp till en minut. En snedtänd cigarr är inte trevlig att puffa på.

... och hur släcker man den?

- Man lägger den i askfatet och låter den självslockna! Att mosa den vore som att dricka ett fint vin och sedan slå sönder flaskan...plus att en "fimpad" cigarr inte luktar så gott.

Är det inte farligt att röka cigarr?

- Nikotin och andra mindre nyttiga ämnen dras ju in i munnen, men jag har inte lyckats hitta någon forskning som visar hur kroppen påverkas när man röker som jag gör. Men väljer man att röka massor av billiga cigarrer och dra halsbloss är det förstås en annan sak. Men det är inte det jag förespråkar!

En fin cigarr, rökt på bästa sätt, sägs ge god eftersmak. Men var gör man om ens partner klagar på andedräkten?

- Då får man visa hänsyn. Min tjej brukar uppskatta om jag gurglar mig med lite munvatten innan jag pussar henne, haha!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Fredrixon