Annonssamarbete med Ernst Leather Studio

Nytt sadelmakeri i Nyköping: ”LĂ€der Ă€r inte bara lĂ€der”

I Bryggeriet kulturcentrum befinner sig en verksamhet dĂ€r hantverk möter tidlös design – Ernst Leather Studio. HĂ€r skapas lĂ€derprodukter av högsta kvalitet: ”Bara fantasin sĂ€tter grĂ€nser”, sĂ€ger Ida Ernst, delĂ€gare.

HÀr görs mÄnga olika uppdrag.

HÀr görs mÄnga olika uppdrag.

Foto: Ernst Leather Studio

Native2023-10-09 16:15
Detta Àr ett annonssamarbete.

För ungefĂ€r ett Ă„r sedan flyttade Ida Ernst, tillsammans med Jonas Wallo, till Nyköping och startade upp ett sadelmakeri med fokus pĂ„ skapande av lĂ€derprodukter. Med en gedigen kunskap inom hantverket och mĂ„nga Ă„rs erfarenhet av sadelmakeri kan de ta sig an mĂ„nga typer av uppdrag. 

undefined
HÀr flÀtar Jonas lÀderkordonger till en kyrka.

– Vi arbetar med privatpersoners Ă€renden i form av allt ifrĂ„n lĂ€dermöbler och exklusiva vĂ€skor som behöver restaureras till hĂ€stutrustning. Vad gĂ€ller företagsĂ€renden arbetar vi mycket ihop med andra firmor som önskar hjĂ€lp med lĂ€derdetaljer. Det blir mycket inom inredning, dĂ„ lĂ€der oftast Ă€r en fin detalj och en hĂ„llbar lösning. I samrĂ„d med arkitektbyrĂ„er arbetar vi Ă€ven med inredning till restaurang och hotell dĂ€r lĂ€derlindade trapprĂ€cken Ă€r vanligt förekommande, förklarar Ida. 

undefined
LÀderlindning Àr ett populÀrt val.

Lokalen de hÄller till i, Behmbrogatan 5E, ligger i ett kulturellt omrÄde dÀr det finns en stor gemenskap mellan alla hantverkare och konstnÀrer.

– Vi har grannar hĂ€r som hĂ„ller pĂ„ med olika typer av unika hantverk och konstprojekt. Det innebĂ€r att vi kan hjĂ€lpa varandra med vissa projekt, vilket Ă€r en stor fördel, berĂ€ttar Jonas. 

undefined
I lokalen finns Àven ett showroom.

För mÄnga Àr inte begreppet sadelmakare helt sjÀlvklart. Jonas förklarar genom att jÀmföra det med att vara en snickare.

– Det finns mĂ„nga olika typer av snickare och mĂ„nga olika typer av sadelmakare. VĂ„r frĂ€msta nisch Ă€r inredning och design, men vi arbetar mycket med hĂ€st- och motorcykelutrustning ocksĂ„. MaterialkĂ€nnedom Ă€r viktigt – lĂ€der Ă€r inte bara lĂ€der. Det Ă€r skillnad pĂ„ att rita lĂ€der pĂ„ en ritning och att faktiskt anvĂ€nda det. Materialet beter sig pĂ„ olika sĂ€tt i olika situationer, sĂ€ger Jonas.

undefined
HÀr stoppas en hÀstsadel om.

Han fortsÀtter:

– Det Ă€r ett unikt material som inte liknar nĂ„got annat. PĂ„ ett sĂ€tt Ă€r det som trĂ€, och pĂ„ ett annat som keramik. Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„ngsidigt och har en lĂ„ng livslĂ€ngd.

undefined
LÀder frÄn TÀrnsjö Garveri i upplands lÀn.

Ida instÀmmer och tillÀgger:

– Det som fick mig att falla för det hĂ€r yrket Ă€r skapandet och att bara fantasin sĂ€tter grĂ€nser för vad vi kan göra. Det Ă€r en kreativ sysselsĂ€ttning som tillĂ„ter mig att testa nya idĂ©er. 

undefined
HandvÀskor av egen design.

NĂ„got som de bĂ„da vill betona Ă€r vikten av att ha miljön i Ă„tanke nĂ€r det kommer till lĂ€derprodukter. 

– Vi bĂ„de reparerar och lagar. Har du en stol vars lĂ€derklĂ€dsel Ă€r trasig eller en vĂ€ska som gĂ„tt sönder sĂ„ kan vi ta hand om det. Vi strĂ€var efter att anvĂ€nda svenskt vegetabiliskt garvat lĂ€der som Ă€r fritt frĂ„n krom och miljöskadliga kemikalier.

undefined
De anvÀnder verktyg som gÄtt i generationer.

Förutom specialanpassade Àrenden för kunder sÄ producerar Ida och Jonas Àven en egen kollektion av lÀderprodukter som gÄr att se i deras showroom som ligger i lokalen.

– DĂ„ vi arbetar med lĂ€der som Ă€r fritt frĂ„n kemikalier. Bidrar vi Ă€ven till ett mer hĂ„llbart hantverk. NĂ€r vi skapar produkter vill vi att de uppfattas som tidlösa och att de kan gĂ„ i generationer. 

undefined
Korgar i lÀder för förvaring.
Ernst Leather Studio

Adress: Behmbrogatan 5E

Hemsida: www.ernstleather.se

Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ SN.