Parkeringsapp kan visa tio gånger för högt pris

Den som parkerar vid järnvägsstationen i Nyköping måste vara uppmärksam. Annars finns risken att få betala ett tio gånger högre pris per dygn, än vad det egentligen ska kosta.


Vid stationen går det att betala med två olika appar. Den ena räknar automatiskt ut bästa pris, i den andra riskerar kunden att få betala mångdubbelt mer.

Vid stationen går det att betala med två olika appar. Den ena räknar automatiskt ut bästa pris, i den andra riskerar kunden att få betala mångdubbelt mer.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-02-04 06:23

Ann-Louise Järvling pendlar ofta med tåg till Stockholm, och brukar parkera sin bil vid järnvägsstationen. Hittills har hon betalat för parkeringen med appen Easypark, till en totalkostnad av 80 kronor och 50 öre för hela dagen.

– Men på en av skyltarna står bara Apcoa med som betalningssätt, så då tog jag fram den appen – som visade att det skulle kosta 334 kronor, säger hon.

Mer än en fyrdubbling av avgiften, alltså.

– På en större skylt stod det att man kunde betala med Easypark-appen. Men vem som helst som är lite stressad kan ju råka ut för det här, och betala med Apcoa i stället, säger hon.

undefined
Ann-Louise Järvling fick upp ett betydligt högre pris för parkeringen i en av parkeringsapparna, jämfört med vad hon brukar få.

I Apcoas app står det visserligen att parkeringen ska kosta 70 kronor för 24 timmar. Icke desto mindre dyker alltså ett pris på över 300 kronor upp för den som väljer att parkera drygt elva timmar. Matar man i stället in 24 timmar, säger appen att det kostar 724 kronor. Så ser det åtminstone ut för den som i appen väljer att trycka på "starta parkering" och sedan väljer tid.

undefined
På en av skyltarna nämns bara Apcoas app. Men även i den går det att få det rätta, förmånligare priset om man bara hittar rätt, nämligen till knappen för periodbiljett.

Fredrik Westergård är kommunikationsansvarig för Apcoa. Enligt honom är det ingen skillnad i pris mellan de båda apparna.

– Taxorna är identiska, säger han.

Förklaringen är, enligt honom, att det finns en taxa för korttidsparkering och en annan för den som köper en periodbiljett. Periodbiljetten kostar 70 kronor för ett dygn i Apcoa-appen.

– Det är två olika typer av biljetter, säger Fredrik Westergård.

För att komma åt periodbiljetterna i Apcoas app måste man klicka på just detta, och inte på "starta parkering":

Med Easyparks app behöver man dock inte välja att köpa en periodbiljett. Appen räknar själv ut bästa pris, väljer man att stå till exempel tolv timmar får man automatiskt betala det lägre priset, och inte det högre för korttidsparkering.

Är det verkligen tillräckligt tydligt i Apcoa-appen, att man måste välja periodbiljett för att få det bästa priset?

– Om det är så att vi har kunder som tycker att det är otydligt så får vi se över det, säger Fredrik Westergård.

Efter att tidningen varit i kontakt med Fredrik Westergård, och ställt frågan om det inte vore tydligare för kunden om även Apcoa-appen automatiskt räknar ut bästa pris, uppger han att han ska ta upp frågan med dem som programmerar appen. 

– Jag tycker det är en mycket bra idé om det gör parkeringsupplevelsen enklare för kunden, skriver han i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!