Marjas pensel är kundens verktyg

Marmorering, takmålning och förgyllning. Ingen dag är den andra lik för Marja Fiander. Som konsthatverkare är hon ett verktyg för någon annan. – Jag tycker om att glädja andra, säger hon.

50 år2014-12-19 00:00

I Marja Fianders solgula ateljé luktar det kaffe och färgpenslar och burkar står huller om buller, precis som man föreställer sig en skaparverkstad. Lokalen på Bryggeriets kulturförening, ett kupolformat rum med högt i tak har varit Marjas arbetsplats i 19 år. Hon arbetar som konsthantverkare och formgivare och gör allt från att restaurera möbler till takmålningar och kreativa fasadlösningar.

– Folk säger ofta "va härligt att jobba med sin hobby". Men det här är inte min hobby, det är ett yrke för mig. Jag gör andra saker när jag är ledig, säger Marja.

Marjas föräldrar kom till Sverige från Finland 1963 och startade en pälsfirma. En annan släkting var guldsmed och gjorde smycken till ryska tsaren. En moster till Marja ritade aftonkläder och en släkting var arkitekt. Så Marja fick hantverksyrket minst sagt med modersmjölken.

– Först var jag inne på att bli sjuksköterska. Men pappa blev sjuk och gick bort ganska tidigt. Då, som 13-åring upplevde jag att de inte tänkte på patienterna. Så det kändes inte som att det var något för mig.

Marja började sin hantverksbana som dekoratör och mönsterkonstruktör. Efter ett par års arbete med skyltning och konstruktion på Svenskt tenn i Stockholm packade Marja kapsäcken och flyttade till Skottland för att börja en restaureringsutbildning. Efter ännu en utbildning i London kallade Sverige igen.

– Jag skaffade lokal här i Nyköping, det var billigare och inte lika svårt att få tag i som i Stockholm. Jag trivs jättebra här.

En stor del av Marjas portfolio är möbler och väggmålningar där hon marmorerat eller på andra sätt efterliknat verkligheten med penseln. Marja gör främst beställningsjobb, men på senare tid har hon börjat producera helt egna alster. Hon målar blommor, gröna rankor och gula tulpaner som bland annat blivit underlägg och schabloner till tapeter. Men de flesta jobben Marja gör handlar inte om hennes egen smak, utan kundens.

– Det är ju ett konstnärligt yrke, men jag är ett verktyg för någon annan. Jag tycker om att glädja andra och det är jätteroligt för man vet aldrig vad man får för uppdrag.

Och Marja har utan tvekan ett gäng originella uppdrag på sitt CV. Hon har restaurerat stolar till en orden och ett företag som gör personliga begravningar bad henne att göra en likkista i guld som Marja förgyllde och tapetserade invändigt med ett änglatyg. Och en fasad utanför ett äldreboende förvandlade hon med färg och fantasi till ett fönster mot en strand.

– Det var inte tänkt från början, men färgen tar upp vädret. Så är det grått ute är det grått i fönstret också.

Att Marja är en engagerad människa i allt hon tar sig för känns lång väg. På fritiden hinner hon med att engagera sig i Rotary och Företagsam Nora. Äldsta sonen forspaddlar och det har gett hela familjen ett nytt fritidsintresse. Men även arbetsplatsen på Bryggeriets kulturförening är något som hjärtat slår hårt för.

– Här är en så härlig blandning av allt från konst till arkitektur och sång i området. Jag brinner för att få folk att hitta hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om