Berit har fason på kläder och ton

Till vardags driver Berit Holmgren butiken Ottildas fasoner i Oxelösund. Men på fritiden sjunger hon barbershop, ett intresse som tagit henne ut i världen och öppnat för minnesvärda upplevelser.

70 år2014-12-04 00:00

Oj, de där kom kanske lite långt ner, säger Berit Holmgren till en julprydnad som slår i dörren när hon öppnar till sin butik i centrala Oxelösund.

Hon är mitt i julskyltningen i den lilla butiken med stort innehåll. Här säljer hon parfymer i snirkliga flaskor, originella smycken och mönstrade tunikor. Och mest av allt i den färgglada lokalen strålar Berit själv. Hon har drivit Ottildas fasoner i runda slängar 18 år.

– Ja, folk frågar alltid varför butiken heter så, men det var bara ett långskott som jag drog till med när jag skulle sätta ett namn på mitt företag, säger Berit och skrattar.

Dagarna i butiken går sin trivsamma gång, och det är mötet med kunderna som är behållningen. Men två dagar i veckan har Berit hjälp i butiken för att kunna sköta pappersarbete hemifrån köksbordet.

– Fast framåt eftermiddagen börjar det krypa i kroppen, då känner jag att jag vill träffa folk.

Berit som har en sömnadsutbildning i grunden är intresserad av tyger och kvalité, om ett tyg är bra känns det när hon tar i det. Och så tycker hon det är roligt att hjälpa kunder att hitta rätt.

– Ibland har jag köpt in ett plagg till butiken som jag undrar hur man ska kunna sälja. Men så kommer det in en kund som blir jättesnygg och passar perfekt i plagget.

På fritiden har Berit sjungit barbershop i 25 år. Kvinnokören har tagit henne runt i USA, till Miami, Nashville och New Orleans, när kören varit påhejare till en annan svensk kör som tävlat.

– Kören har så bra sammanhållning, och visst får man vänner för livet. Det händer så mycket överraskande saker när man kan sjunga fyrstämmigt var som helst. Och så är vi ju rätt så förstkomna också, säger Berit och tänker särskiljt på en resa med nattåg hem från ett nordiskt mästerskap i Helsingborg.

– Vi klämde ihop oss tio tjejer i en kupé. Innan tåget skulle gå kom det fyra tullare som sa "ah, grabbar kolla här". Då var det en av tjejerna som sa, "vi sjunger". Så vi körde i gång. Först var tullarna ju så där barska, men det slutade med att de stod och diggade.

Berit visar runt lite i butiken innan vi ska gå. Bäst säljer en byxa med resår i midjan som med fördel kombineras med tunikor, kläder som köps in från mässor i Köpenhamn och Stockholm.

Är du en bra säljare då?

– Haha, nej. Eller det beror på hur man menar. Jag är ingen gåpåig säljare. Men vill kunderna ha hjälp så finns jag här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om