Intresset för att ge sig ut i naturen har ökat under coronapandemin. Det är något som Henrik Karlsson, som är skogsförvaltare på Åkers kronopark AB, har märkt av.
– Det är fler än det dubbla mot vad det brukar vara som ger sig ut i kronoskogen. En regnig dag kan det vara fullt i skogen och det brukar det inte vara annars. Det är positivt att folk söker sig till naturen, säger han.
Henrik Karlsson ansvarar för skogsbruket för den 6 000 hektar stora kronoskogen i Strängnäs och Gnesta kommuner. Under sitt arbete i skogen möter han både människor som vet hur man beter sig i naturen och de som bryter mot regler.
– När besökstrycket i skogen ökar blir det viktigare att man följer vett för hur man ska vara i skog och mark. Naturen är vild och djuren är vilda, det tror jag att många har glömt bort nu.
Att vilda djur kan gå till anfall fick han själv nyligen erfara då en älg gick till attack mot honom, något tidningen tidigare har skrivit om.
Hur ska man bete sig om man möter älg eller vildsvin i skogen?
– Möter man en älgko med kalv ska man vara observant. Oftast kan man stå och titta men så fort kon drar öronen bakåt är hon arg och då ska man gå därifrån. Ställ dig bakom ett träd om älgen går till anfall. Med vildsvin kan det vara problem om de har kultingar eller är skadade, men oftast är de skygga.
Henrik Karlsson ser ofta att folk kör in på vägar där det är motortrafik förbjuden.
– De säger att "det har jag alltid gjort eller många andra gör det". Men vi har ju stängt av vägarna för att vi inte vill ha störningar. Det kan vara avverkning i skogen.
Henrik Karlsson ser också ofta att människor parkerar nära en vägbom.
– Då står man i vägen, även om man har ställt bilen vid sidan av bommen, när vi ska in med en skogsmaskin.
En sak som har ökat markant under coronapandemin, enligt Henrik Karlsson, är husbilar som parkerar i skogen. Husbilarna får stå på lämpliga ställen under 24 timmar men inte längre, enligt allemansrätten.
– Där får vi hjälp av Åkers fiske och deras tillsyningsmän. De gör ett bra jobb och ser efter att husbilar inte parkerar längre tider eller att det skräpas ner.
Något som Henrik Karlsson rekommenderar är att bära reflexväst i skogen, framför allt när det pågår jakt. Men han förordar det även annars, särskilt om man ger sig ut själv.
– Man kan gå vilse eller halka. Om man slår i huvudet och svimmar är det lättare att bli hittad.
Många som vistas i skogen har hund med sig.
– Grundregeln är att hund alltid ska vara kopplad eller att man ska ha sådan pli på den så att det är som att hunden vore kopplad.
Något annat som Åkers kronopark AB har haft problem med under hösten är att det anordnas evenemang i skogen utan bolagets tillstånd.
– Om det är organiserad verksamhet, som en brukshundtävling eller orientering, måste man alltid ha markägares tillstånd.
Men framför allt vill Henrik Karlsson att folk tar vara på den resurs för avkoppling som naturen är.
– Jag tror att ju mer digitaliserat samhället blir, desto större blir behovet av att bryta det digitala. Jag är övertygad om att trenden att söka sig till naturen kommer att hålla i sig efter pandemin.
Henrik Karlsson tipsar om att den som har barn kan låta dem gå på scouternas eller Friluftsfrämjandets aktiviteter, så att barnen från början lär sig hur man ska förhålla sig till djur och natur.