Amerikan utan minne var riddare i Ålberga

61-årige Michael Boatwright förbryllar de amerikanska läkarna. Mannen som nyligen vaknade upp med minnesförlust, talar bara svenska och hävdar att han heter Johan Ek. Mycket tyder på att han reste runt som riddare och var bosatt vid Ålberga Gård under slutet av 1980-talet.

ÅLBERGA2013-07-15 19:33

Mannen upptäcktes medvetslös på ett motell i Kalifornien tidigare i år. Nu har han vaknat upp och minns inget av sitt tidigare liv men kommunicerar - enbart på svenska. Enligt identitetshandlingarna heter han Michael Boatwright och är född i Florida, men presenterar sig själv som Johan Ek och känner inte alls igen bilden på körkortet.

Ylva Dahlbergs familj hade sommarboende vid Ålberga och sommaren 1987 stötte hon på en man som presenterade sig som Michael Boatwright. Uppgifter från Bolagsverket visar att en man med samma namn registrerade en enskild firma 1987, med namnet Kultur Konsult Nyköping. Företaget som avregistrerades 2008, hade adressen Ålberga Gård.

– Namnet, åldern och personlighetstypen stämmer. Jag var 17 år och han skojade att han att han var 18 år - äldre. Så jag vet att han var 35 då.

Enligt amerikansk press är mannen nu 61 år gammal och åldern stämmer överens med det personnummer som finns registrerat för firmatecknaren.

– Han var enormt ridderlig till sättet, höll på mycket med hästar och berättade att han åkte runt på tornerspel och medeltidsveckor, säger Ylva som beskriver mannen med den amerikanska brytningen som oerhört social, men lite udda och flyktig:

– Han pratade om astralkroppar och sa att han hade gjort alla möjliga otroliga saker. Det var svårt att tro på allt, säger Ylva och fortsätter:

– Han hade inte ett korvöre men levde lyckligt som kringresande riddare, som jag förstod det.

Efter något år var Boatwright inte längre kvar vid Ålberga. Namnet Johan Ek, som mannen presenterar sig som nu, är okänt för Ylva.

– Om det är samma man, kanske vetskapen om detta kan hjälpa honom tillbaka, säger Ylva Dahlberg.

Olle Sahlin från Stockholm träffade Boatwright i mitten på 80-talet genom deras gemensamma intresse för lajvande och tornerspel. 

– Vi visste inte så mycket om hans bakgrund och många trodde att han kom från Australien, säger Sahlin.

Tillsammans uppträdde de med tornerspel, bland annat i Nyköping 1985 i samband med en större flyguppvisning.  Hur amerikanen försörjde sig verkade oklart.

– Vi pratade inte så mycket om det, men någon sa att han jobbade med Globenbygget.

Senast de träffades var i Sverige runt millennieskiftet, därefter har Olle Sahlin inte hört något om Boatwright förrän hans bild dök upp i dagarna i samband med minnesförlusten.

– Jag blev lätt överraskad när jag såg hans ansikte och länkade till artikeln på min facebook. Vi får se om någon av dem som kände honom bättre tar kontakt med USA.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om