De senaste tio åren har vattenkvalitén i Bålsjön i Ålberga kraftigt försämrats. På sina håll har vass gjort att sjön vuxit igen och att siktdjupet blivit sämre. Det har fått boende att starta projektet Rädda Bålsjön, vilket finansieras med hjälp av lokala vattenvårdsbidrag från Länsstyrelsen, så kallade Lova-bidrag. Projektet går ut på att klippa vass samt att installera så kallade kornhalmsöar. Genom att ta bort vassen minskar kvävet som tagits upp av systemet, och med hjälp av öarna ska siktdjupet förbättras.
– I dagsläget kan man knappt se ned till botten eftersom sjön är övergödd, vilket betyder att den innehåller mycket näringsämnen, säger Anneli Carlén, verksamhetschef på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, som är med och stöttar projektet.
I veckan fick eleverna på Ålberga skola en inblick i hur arbetet med att förbättra sjöns mående går till. På förmiddagen hade elever i förskoleklass och årskurs ett samlats vid Bålsjöbadet. Under eftermiddagen hade turen kommit till eleverna i årskurs två och tre. Med hjälp av håvar fick barnen samla upp det som finns på sjöns botten, bland annat musslor.
– Det här är roligt. Jag har aldrig håvat förut, men i dag hittade jag en mussla här i Bålsjön. Men den var inte så stor, säger Max Flink, en av eleverna på plats.
Ute på bryggan visade Anneli Carlén hur man mäter sjöns syrehalt med hjälp av en syremätare.
– Just här är syrehalten bra, säger hon.
Samtidigt fick några av de andra eleverna lära sig om musslor.
En av dem var Lola Friberg. Hon har tidigare sett musslor i Bålsjön och hon tycker att de är väldigt speciella.
– Den här är så gullig, särskilt när de är små, säger Lola Friberg samtidigt som hon håller upp musslan framför kameran.
Tidigare i våras etablerades kontakt med Ålberga skola och de andra i projektet. Tanken är att eleverna ska få komma tillbaka något år senare och göra nya mätningar.
– Vi i projektet gör mätningar hela tiden. Men vår idé är att eleverna också ska kunna se om det finns några skillnader i resultaten när de kommer tillbaka nästa gång, säger Anneli Carlén och fortsätter:
– Det är bra att de får vara med och lära sig om sin närmiljö, men också uppmärksamma det viktiga vattnet i olika former.
Projektet med att rädda Bålsjön pågår fram till och med december 2020.