Gammalt motell blir ortodoxt kloster

Den gamla fastigheten som en gång inrymde Ålberga motell utanför Nyköping får nytt liv i form av ett syrisk-ortodoxt kloster.

Här, mellan Stavsjö och Ålberga, ska syrisk-ortodoxa kyrkan etablera ett kloster.

Här, mellan Stavsjö och Ålberga, ska syrisk-ortodoxa kyrkan etablera ett kloster.

Foto: Marcus Langbrandt

Ålberga2019-11-03 09:00

Trots att den syrisk-ortodoxa kyrkan varit etablerad i Sverige i flera decennier har man saknat klosterverksamhet. De senaste åren har man letat efter en plats att etablera ett sådant på och nu har man hittat rätt.

I veckan som gick blev köpet klart då man förvärvade en fastighet sydväst om Nyköping, nämligen gamla Ålberga motell utanför Kila mellan Ålberga och Stavsjö.

– Miljön däromkring är väldigt vacker. Det ligger ganska avskilt, men inte helt, vilket är viktigt för klosterliv. Dessutom ligger Nyköping bra till med bara ungefär en timmes restid från såväl Örebro och Stockholm som Norrköping, där våra församlingar finns representerade, säger Charbel Rizk som representerar kyrkan.

I somras var den syrisk-ortodoxa patriarken, hans helighet patriark Ignatius Aphrem II, från Syrien på besök och redan då lades handpenning och en stiftelse skapades som officiellt kommer äga fastigheten, vilket i kyrkans namn kommer gå under titeln Korsets kloster.

Marken ska vara sanerad och klar och vad gäller själva huset behövs endast mindre renovering innan verksamheten kan dra i gång efter årsskiftet.

I ingångsläget finns fem personer som anmält intresse för att leva klosterliv.

– I grund och botten har klosterlivet alltid erbjudit människor ett alternativt sätt att leva. Här ska människor kunna tas emot som söker själavård, en stresslös plats där man får reflektera. Den typen av plats måste finnas tillgänglig, säger Charbel Rizk.

Syrisk-ortodoxa församlingar har etablerat sig allt mer i Sverige sedan de första syrisk-kristna invandrarna kom från exempelvis Libanon i slutet av 1960-talet. Nu är man organiserade via det Assyriska respektive Syrianska riksförbundet och det finns i huvudsak två stift, i detta fall det patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige men även det syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Skandinavien, vilka båda har ett 20-tal församlingar var.

Tidigare har intresserade som velat välja bort det sekulära samhället från denna kyrka i största drag valt kloster i Holland och Tyskland, men nu ska alltså Ålbergaskogarna med omnejd bli stället att vända sig till.

– Tanken är att detta kloster ska bebos av syrisk-ortodoxa som är uppvuxna i Sverige, så de inte ska behöva flytta till ett annat land, menar Charbel Rizk.

Silhuett av S:t Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Tensta med klocktorn och kors.
Silhuett av S:t Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Tensta med klocktorn och kors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!