Nu drar bygget av 152 lägenheter igång

Nu drar ännu ett bostadsbygge igång på Arnö. Företaget Bergsundet bygger 152 små lägenheter som ska bli färdiga i vår.

Johan Perslow, VD på Bergsundet och Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande snickrade ikapp som invigning av bygget på norra Arnö

Johan Perslow, VD på Bergsundet och Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande snickrade ikapp som invigning av bygget på norra Arnö

Foto: Sandra Nordin

Arnö2019-09-26 18:00

Kvarteret Porsen ligger alldeles invid äldreboendet Myntan på norra Arnö. För lite mer än ett år sen köpte Bergsundet  tomten av fastighetsbolaget Rosewood, tidigare RSS Nordic. Rosewood köpte fastigheten av Nyköpings kommun för 8 miljoner kronor i början av 2017.
VD:n för Bergsundet, Johan Perslow berättar att han fick frågan om att köpa fastigheten för drygt 1,5 år sedan men sa nej när han såg den på kartan.
 – Sen åkte jag förbi Nyköping några månader senare och passade på att titta på tomten. När jag såg läget ångrade jag mig direkt och ringde och frågade om vi fortfarande fick köpa fastigheten, berättar han.

Totalt byggs 152 klimatsmarta hyresrätter med billigare hyra än många andra nyproduktioner. Det tack vare det statliga finansieringsstödet. Varje lägenhet får egen balkong och till fastigheten finns 63 parkeringar planerade. Taken på de tre huskropparna kommer fyllas av solceller och i husen kommer avloppsvärmeväxlare finnas.

– Det gör att värmen från till exempel duschvatten kommer kunna användas för att värma upp huset, berättar Johan Perslow.
Totalt byggs 75 tvåor, 47 ettor och 30 stycken treor.
– Hyran för en etta blir cirka 5000 kronor och hyran för en två blir cirka 6000 kronor, säger Johan Perslow.

Huskroppar kommer att byggas i moduler av korslimmat trä. 
– När vi bestämde oss för att bygga i KL-trä så fanns det relativt få projekt i Sverige som byggts av det, berättar Johan Perslow. Han säger att det finns många fördelar, framförallt är koldioxidutsläppet betydligt mindre än vid ett husbygge av betong.

– Jag tror inte man kan backa sig in i framtiden, säger han.

Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande medverkade vid torsdagens "första byggtag". Han välkomnar bygget.
– Genom att få in fler aktörer som bygger så skapar vi en trygghet på bostadsmarknaden, säger Urban Granström. 
–  När vi byggde Myntan undrade människor varför vi byggde ett äldreboende så långt från övrig bebyggelse. Nu kan man se vår intention, med äldreboende, bostadsrätter, hyresrätter och planer på en förskola här på norra Arnö. En ytterligare pusselbit i det växande Nyköping läggs på plats, säger han.

I höstbudgeten föreslog regeringen att återinföra det statliga investeringsstödet för hyresrätter. Stödet går till subventioner för de byggbolag som vill bygga hyresrätter med lägre hyra än i andra nyproduktioner.

Kvarteret Porsen ligger alldeles invid Myntans äldreboende.
Kvarteret Porsen ligger alldeles invid Myntans äldreboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!