Staten kräver tillbaka 53 stödmiljoner i Sörmland

Över 26 000 företag har fått återbetalningskrav från Tillväxtverket. I Sörmland påverkas 497 företag.

Tillväxtverket kräver tillbaka över 18 miljader kronor.

Tillväxtverket kräver tillbaka över 18 miljader kronor.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Sörmland2021-11-25 06:30

Anledningen till återkraven beror på att företagen i mars 2020 själva skulle uppskatta hur de trodde att de kommande tre månaderna skulle se ut.

– Det innebar att man initialt fick fyra månaders förskottsbetalning, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket.

Efter tre månader skickade företagen in en avstämning kring hur det hade gått.

– Då checkade man av om man nyttjat stödet som man har trott. Man ser över om någon har blivit sjuk, slutat eller om det har skett några andra förändringar.

Vid den kollen konstaterade Tillväxtverket att återbetalningskrav behövde skicka ut till 26 354 företag runt om i landet.  Det är drygt en tredjedel av de totalt 76 000 företag som har beviljats stöd. Över 1,8 miljarder kronor ska nu återbetalas och närmare 53 miljoner ska komma från Sörmland.

– Vi räknar med att vi får tillbaka 97 procent av alla återkrav i tid. Många företag vill göra rätt för sig.

Men siffrorna kommer inte som någon chock för Tillväxtverket.

Med facit i hand, kunde ni ha gjort på något annat sätt?

– Det var det enda alternativet, i och med att stödet skulle gå ut fort. Annars hade företagen behövt vänta och ha personal permitterad. Det här har varit ett smidigt sätt för företagen att justera nivåer.

Majoriteten av återbetalningskraven handlar om att företagen under tidens gång har behövt justera stödnivåerna, men det finns också andra krav.

– Det kan också vara återkrav om andra saker som att man inte var stödberättigad och att man inte har haft de ekonomiska svårigheter som krävts. Otillåten aktieutdelningen kan vara ett annat exempel. Men för den absoluta majoriteten, runt 18 000-20 000 företag, så handlar det om justeringar av stödnivåerna.

Om man ser tillbaka på de senaste 1,5 året, hade ni kapacitet för att göra det här?

– Det finns väldigt många lärdomar. Vi har lärt oss mycket om handläggning och rutiner. Samtidigt ska vi komma ihåg att det här beslutet fattades på tre veckor. Det har gått jättesnabbt. Vi har behövt lägga rälsen och köra tåget samtidigt. Vi har behövt bygga nästa steg utifrån hur situationen såg ut just då.

Från den första april nästa år kommer Skatteverket hantera krissituationer av det här slaget.

– Stödet har gjort nytta. Mycket talade för att allt skulle stå stilla och att det skulle bli likviditetskriser. Men vi fick ut pengar fort och gjorde nytta. Många företag kunde behålla anställda utan att behöva säga upp folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!