Kommunen ordnar könsuppdelade möten i Brandkärr

När kommunen ordnar dialog i Brandkärr bjuds män och kvinnor in till separata stormöten. "Ska alla komma till tals är det tyvärr nödvändigt med en könsuppdelning", säger C-politikern Torbjörn Olsson.

En ny mötesplats planeras till Brandkärr. När kommunen nu kallar till möten för att diskutera mötesplatsen, bjuds kvinnor och män in till skilda möten. Modellen har mötts av reaktioner på kommunens facebooksida.

En ny mötesplats planeras till Brandkärr. När kommunen nu kallar till möten för att diskutera mötesplatsen, bjuds kvinnor och män in till skilda möten. Modellen har mötts av reaktioner på kommunens facebooksida.

Foto: Sandra Nordin

Nyköping2020-10-01 06:30

I arbetet med att skapa en ny mötesplats i Brandkärr har kommunen bjudit in Nyköpingsborna till flera dialogmöten. Där ska deltagarna få möjlighet att presentera sina egna förslag på vilket innehåll den nya mötesplatsen – eller aktivitetshuset – ska få.

När inbjudan gick ut häromdagen reagerade många på att dialogmötena är könsseparerade. "Bor vi inte i ett jämställt land", är en typisk kommentar på kommunens facebooksida.

För att genomföra dialogmötena har kommunen anlitat konsultfirman Urban utveckling, som i många år har arbetat med utveckling i socioekonomiskt utsatta områden. Enligt konsultfirmans vd Vilhelm Meyer är det nödvändigt att skilja män och kvinnor åt, om alla ska få komma till tals.

– Tyvärr ser verkligheten ut så i våra segregerade bostadsområden. I en del kulturer är det framför allt männen som gör sin röst hörd i offentliga sammanhang. Vill vi även höra kvinnornas tankar, och det vill vi, så är detta den bästa lösningen, säger han.

Urban utveckling har genomfört 100-tals dialoger i utsatta områden runt om i landet. Erfarenheterna har visat att könsseparerade möten har fungerat bäst och de senaste åren har därför modellen använts. Vilhelm Meyer kan inte minnas att han tidigare stött på rektioner liknande dem som nu hörs i Nyköping.

– Nyköping är ju i mångt och mycket en idyll. Jag funderar på om det kan vara så att klyftan mellan Brandkärr och övriga Nyköping är ovanligt stor.

Finns det en risk att ni spär på fördomar om utsatta områden genom att ha skilda möten för män och kvinnor?

– Det är en intressant fråga och kanske är så fallet. Men verkligheten ser ut så här och då måste vi agera utifrån den.

På politisk nivå ligger ansvaret för dialogerna om den nya mötesplatsen på kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. Torbjörn Olsson (C) är nämndens ordförande och han ställer sig helt bakom modellen med könsseparerade möten.

– Tyvärr är detta den bästa lösningen just nu. Självklart hade det varit bättre om vi inte hade behövt skilja män och kvinnor åt. Arbetet för ökad jämställdhet pågår parallellt men det är betydligt mer långsiktigt, säger han.

Den nya mötesplatsen i Brandkärr ska vara öppen för alla Nyköpingsbor. Även de dialogmöten som kommer att hållas för att hämta in synpunkter är öppna för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!