Afrika - fortsatt tjuvarnas kontinent

Kleptokrati, klepto- och -krati (”stöldstyre”) är en stat som regeras av personer som utnyttjar regeringens möjligheter, naturresurser och folket för personlig vinning, ett statsskick där staten leds av ”tjuvar”.

Ulf-Göran Widqvist (S).

Ulf-Göran Widqvist (S).

Foto: Privat

Krönika2020-08-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kleptokrati används också som beteckning för stater som är djupt korrumperade (Wikipedia). 

55 länder, omkring 1 300 miljoner människor. Flest interna flyktingar i världen på grund av militära och etniska konflikter, och svält. Bara en liten minoritet afrikaner har hopp om en ljus framtid. 

Alla staterna i Afrika är svårt korrumperade (Transparency International). Botswana, Rwanda och Namibia avviker med en korruption av centraleuropeiska mått. Somalia är i botten av ett 30-tal stater som är i det närmaste helt rättslösa och där de som har makt stjäl allt de kommer över. En öppen fråga är varför Sverige ger statligt bistånd till exempelvis Somalia, världens mest korrupta?

Olika formera av diktatur råder över hela kontinenten. Undantag är Botswana och Sydafrika, och demokratiska ambitioner hos Namibia, Ghana, Kap Verde, Lesotho och Tunisien.

Världsbankens globala undersökning ”De fattigas röst” visar tydligt att den mycket stora majoriteten av människorna i Afrikas länder räds statens makt och de internationella företagens agerande.

I vår moderna historia plundrades den afrikanska kontinenten och de afrikanska folken av kolonialmakter från Europa: Storbritannien, Frankrike, Portugal, Belgien, Spanien, Tyskland, Holland, Italien. De stal naturrikedomar och förslavade människor, inte minst genom den ytterst brutala slavhandeln till Amerika. 

Efter de afrikanska staternas självständighet under 1900-talet ingick de nya nationella ledarna ofta allianser med sin gamla kolonialmakt för att säkra sin maktposition, militärt och ekonomiskt. Oftast fortsatte plundringen av natur och människor för den nya elitens vinning i samarbete med den tidigare kolonialmaktens ombud; storföretagen. Kleptokratin har också inneburit en omfattande skuldsättning som de flesta inte har några förutsättningar att klara. Även det tidigare generösa Kina har numera övergått till lån.

När biståndsinsatser ges till kvinnors utveckling och företagande och stöd riktas till verkligt demokratiska organisationer – då syns ett svagt ljus i tunneln. 

Lästips

Joseph Conrad: Mörkrets hjärta

Ryszard Kapuscinski: Ebenholts

Ngugi Wa Thiong’o: Se Afrika

Marie Ndiaye: Tre starka kvinnor

Per-Ulf Nilson/Tomas Brundin: De fattigas röst

Widqvist/Lundgren: Afrika – en introduktion

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.