Ännu inget stabsläge i Nyköping

Minst två sörmländska kommuner har gått in i stabsläge med anledning av coronasmittan. Nyköping har inte tagit samma steg men följer smittoutvecklingen noga.

I Nyköping gör vård- och omsorgsförvaltningen att det inte är nödvändigt att gå in i ett så kallat vård- och omsorgsläge i dagsläget.

I Nyköping gör vård- och omsorgsförvaltningen att det inte är nödvändigt att gå in i ett så kallat vård- och omsorgsläge i dagsläget.

Foto: Sandra Nordin

Nyheter2020-03-11 14:17

Efter det att Folkhälsomyndigheten på tisdagen höjde risken för coronaspridning i Sverige till "mycket hög", har Vård- och omsorgsförvaltningarna i Eskilstuna och Katrineholm beslutat att gå in i stabsläge. Nyköping tar inte samma steg - i alla fall inte i dagsläget.

– Vi följer utvecklingen noga. Det kan bli aktuellt att gå in i ett stabsläge om vi får smittspridning i kommunen men där är vi inte nu, säger Carina Bark, divisionschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Nyköping.

I kommunen har däremot grupper bildats som träffas regelbundet och stämmer av hur läget ser ut vad gäller utvecklingen av coronasmittan. Enligt Carina Bark befinner sig kommunen i vad som kan kallas ett "förberedande läge".

Varför gör ni en annan bedömning än Eskilstuna och Katrineholm?

– Jag vet inte hur situationen ser ut i Eskilstuna och Katrineholm vad gäller smittspridning, så jag vet inte varför de har gått in i stabsläge. Utvecklingen i Nyköping har hittills inte varit av det slag att ett stabsläge är nödvändigt, säger hon.

Enligt socialstyrelsen kan vården gå in i stabsläge i samband med allvarliga händelser. Det innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig informerad om utvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder. Vid riktigt allvarliga händelser kan vården gå in i förstärkningsläge och i sista hand i ett så kallat katastrofläge.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!