Borde vi förstått och lärt oss något av Trump-tiden?

Nyköping 13 januari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Trumpanhängare intar USA:s kongress påhejad av sin president skakas demokratin i sina grundvalar. Kanske var inte stormningen av Capitolium så oförutsägbar.

Trump har under sina fyra år som president gjort uttalanden och visat en ledarstil som borde lett till eftertanke. Hur långt är denna märkliga person beredd att gå?

Trump har flera gånger och i viktiga frågor fört ut osanningar.

Innan senaste presidentvalet uttalar han sig tvärsäkert om att han kommer vinna. Visar sig resultatet bli något annat, har det manipulerats. Han piskar upp en stämning bland anhängarna om att de är lurade. Demokratin har satts ur spel enligt Trump.

De som hejat på och ställt in sig i leden bakom honom, vilket samhälle vill de se?

 I SVT:s valvaka av presidentvalet uttalade sig riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) att han vill se en Republikansk seger. Republikanerna kan skapa en sammanhållande patriotism som kan förena landet. Han sa det inte, men visste att det då skulle ske med Trump som ledare.

Adam Marttinen, SD:s Rättspolitisk talesperson inspireras av Trumps utspel om att terrorstämpla den radikala vänstern.

Många SD uttalanden på Twitter har försvarat Trump under hans president tid, hejat på och varnat för hur samhället skulle utvecklats om inte Trump var president.

När Nyköpings gruppledare för SD, Malin Karlsson får frågan av SN om vem hon helst skulle se som USA:s nästa president, Trump eller Biden. Svarar hon ”Jag lägger min tid på att vara politiker i Nyköping och Sverige. Hur det går i USA får framtiden utvisa”. Ville eller vågade hon inte ta ställning?

Har inte ledande politiker sett några farhågor under Trumptiden?

Vi har knappt två år kvar till nästa riksdagsval. Jag vill att vi är många som synar våra partier. Talar de öppet, finns det dolda agendor om vad de vill med sin politik, vilket samhälle de vill skapa? Att jag nämner SD är för att det i partiet finns en stark tilltro till den politik Trump fört.

Hoppas nu Trump kommer ägna sig åt golf och inte politik.

Åke Jansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Anna af Sillén avgår som gruppordförande för M

Sörmland

Lokala liberaler om L-krisen: "Det är förödande"

Ledare

Lojalitet med lokal handel betyder så mycket

Nyköping

Här byggs nytt kvarter på Öster

Nyköping

Miljonsatsningar på näringslivet i Nyköping

Visa fler