C och L är syskon - inte tvillingar

Centerpartiet och Liberalerna är lika i mycket, men tillräckligt olika för att inte slås ihop till ett parti.

Sverige 28 juni 2020 07:11
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är åtminstone väljarnas dom i en ny undersökning utförd av Demoskop på beställning av Liberala Nyhetsbyrån (NU, 25/6). Intresset hos väljarna är svalt. Till och med svalare än vad många tidigare kanske trott. Sedan 1970-talet har det förts återkommande diskussioner om det finns anledning att slå ihop Sveriges två liberala partier till ett. Diskussionerna har dock inte blivit till mer än ja, diskussioner. Oftast har frågan lyfts när ett eller båda partierna seglat ner i opinionsundersökningarna. Är det inte bättre att slå ihop sina påsar - och därmed maximera väljarstödet? 

I den nya undersökningen har vi fått svaret. Endast 16 procent av väljarkåren skulle kunna tänka sig att rösta på ett sammanslaget liberalt parti, medan endast 6 procent säkert eller mycket sannolikt skulle rösta på det nya partiet. Det är i praktiken färre väljare än vad de två partierna skulle dra till sig på egen hand. Kort och gott skulle det samlade, liberala partiet locka färre väljare än vad de gör idag. 

För en inbiten centerpartist kommer siffrorna inte som en chock. När jag själv (som en liberalt sinnad person) skulle välja parti för 6 år sedan fanns två faktorer som avgjorde. För det första har Centerpartiet en gedigen profil av landsbygdsfrågor. Uttrycket om att "hela landet ska leva" kan tyckas vara slitet, men ack så viktig. För det andra har Centerpartiet en lång historia av miljöengagemang. Frihetsbegreppet skulle utan tvekan vara fattigare utan en bred politik för en levande landsbygd och en miljövänligare värld.

Profilbild Linnea Hylén
Linnea Hylén

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Seger för Stjärnhov hemma mot Harg U

Mat & dryck

Mat som på mormors tid under coronakrisen

Olyckor, katastrofer

Gårdsbyggnad övertänd utanför Malmö

Brott & Straff

Tyskt bombdåd 1980 var högerextrem terror

Brott & Straff

Chaufför hade över tre promille på E4

Visa fler