Centralorten växer mest – men de valde Bergshammar

"Vi tror att det här en bra plats för vårt barn", säger Emil Holm, som nyligen flyttat till Bergshammar. De senaste årens stora befolkningsökning i Nyköping syns däremot nästan enbart i centralorten.

Efter ett halvår i Bergshammar byter Niklas Holm och Emma Johnsson panel på huset. De är nöjda med sitt val men de flesta som flyttar till Nyköping väljer centralorten.

Efter ett halvår i Bergshammar byter Niklas Holm och Emma Johnsson panel på huset. De är nöjda med sitt val men de flesta som flyttar till Nyköping väljer centralorten.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2020-06-29 06:30

En stor gräsmatta omger Emil Holms och Emma Johnssons röda hus. Barnvagnen med sonen Elliot, åtta månader gammal, står i skuggan vid ett av uthusen. Flytten till Bergshammar gick för ett halvår sedan.

– Vi letade efter ett hus med stor gräsmatta. Den här blir bra för Elliot att leka på, säger Emma Johnsson, som också är nöjd med att ha skolan som granne.

Parets val av Bergshammar tycks följa en trend. Under de senaste 20 åren har tätorten ökat med 144 invånare och har i dag en befolkning på 914 individer, visar en ny befolkningsrapport från kommunen.

Bergshammar har därmed vuxit om både Tystberga och Nävekvarn, som i stället har tappat befolkning under 2000-talet.

– Närheten till Nyköping tycks spela in. Tätorter som ligger nära centralorten växer. De som ligger längre bort minskar. Det finns undantag men kanske är det en tendens, säger Magnus Eriksson, planerare på Nyköpings kommun.

En tendens är däremot extremt tydlig. Under 2000-talet har kommunens befolkningsmängd ökat med 7 528 personer. Enligt befolkningsrapporten har nästan hela ökningen skett i Nyköpings centralort.

Under samma period har nämligen centralorten ökat med 7 290 invånare. Övriga Nyköping – tätorter och landsbygden – har alltså växt med resterande 238 invånare.

Tittar man enbart på landsbygden syns det faktiskt inte alls att Nyköping är en växande kommun. Enligt rapporten bor det i dag 7 024 personer utanför centralorten och tätorterna. Det är 347 personer färre än i början av 2000-talet.

Är den här utvecklingen önskvärd?

– Kommunen vill att alla orter i Nyköping ska växa, så det är inte önskvärt att vissa tätorter och landsbygden tappar, säger Magnus Eriksson.

– Men ur ett miljöperspektiv är det hållbart med en växande centralort. Det gör behovet av till exempel transporter mindre. I övrigt är det en politisk fråga.

Den sista december 2019 hade Nyköpings 56 591 invånare. Ökningen under de senaste 20 åren beror framför allt på att det är fler som flyttar till Nyköping än därifrån.

De som flyttar till Nyköping kommer främst från Oxelösund, Stockholm, Norrköping och Södertälje – och de väljer alltså allt som oftast att bosätta sig i centralorten.

Niklas Holm och Emma Johnsson är nöjda med att valde Bergshammar.

– Vi hoppas att Elliot får många kompisar här, säger Emma Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!