Ett efterlängtat besked med stora risker

Att det från månadsskiftet blir möjligt att besöka äldreboenden igen är ett välkommet besked. Men det är också att ta en mycket stor risk.

Sörmland 16 september 2020 05:19
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Socialminister Lena Hallengren (S) lämnade på en presskonferens beskedet att besökförbudet slopas på landets äldreboenden. Det är, som vanligt under denna pandemi, en expertmyndighet som ligger bakom. Socialstyrelsen har analyserat, samlat fördelar och nackdelar - och gett rekommendation. Med detta kommer också nya strikta regler, föreskrifter, som alla har att följa.

Förbudet att få besök av anhöriga har varit en svår belastning på många håll och för många. Vi har sett rapporter om känslofyllda möten mellan sjuka äldre och anhöriga. Skilda åt av fönsterrutor eller längre avstånd än så. Ofta hjärtskärande. 

Pandemier är hänsynslösa. Försöken att rädda liv och stoppa smittspridning har tvingat fram hårda motåtgärder.

 

Smittspridningen har gått ned under sommaren. Skyddsåtgärderna har rustats så pass att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten nu vågar ge grönt ljus. Det blir att gå från ett strikt besöksförbud till en reglerad verksamhet, som Folkhälsomyndighetens Johan Carlson beskrev det. 

Besöken måste hanteras med största möjliga noggrannhet. Misstag kan bli ödesdigra. Hösten är på väg, med kyla och nya smittrisker. Skyddet för såväl äldre som personal måste hållas hårt på. Personalen på äldreboenden och de anhöriga får det verkligt svåra uppdraget: att göra rätt.

 

Huvudansvaret börjar med regeringen, följt av dess expertmyndigheter. Det får vi inte glömma bort. Även om var och en måste bära sitt.

”Ett stort ansvar vilar på den som besöker, på hur man lever och hur man agerar”, sade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Frihet under ansvar kan knappast formuleras tydligare än så. 

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Snabb ökning av smittan i Sörmland: "Inte kul"

Sörmland

Flerårigt fängelsestraff för våldtäkt mot barn

Sörmland

Experten: Så undviker du att bli blåst på Blocket

Sörmland

Man misstänks ha sålt hästprylar som inte fanns – för 90 000 kronor

Sörmland

Regn på väg – men snart är värmen tillbaka

Visa fler