"Ett piskrapp" när S i Trosa svalde kapat arvode

2018 kapade högerstyret i Trosa oppositionsrådets arvode. S accepterade arrangemanget – för att inte få arvodet ytterligare nedskuret.

Glada miner på denna bild från 2021 på Magnus Johansson (S), Daniel Portnoff (M) och Tommy Fogelberg (V). Men bakom kulisserna i Trosa kommun har enligt de rödgröna ett smutsigt spel pågått.

Glada miner på denna bild från 2021 på Magnus Johansson (S), Daniel Portnoff (M) och Tommy Fogelberg (V). Men bakom kulisserna i Trosa kommun har enligt de rödgröna ett smutsigt spel pågått.

Foto: Henrik Norling

Trosa2022-01-20 06:13

– Det var ju ett piskrapp åt oppositionen, när det blev att man sänkte så pass kraftigt.

Det säger Ann-Sofie Soleby Eriksson, Trosas socialdemokratiska oppositionsråd 2010-2018. Hon talar om hur posten som oppositionsråd efter hennes avgång fick minskat arvode, från 95 procent av riksdagsledamotsnivån till 70 procent. 

I reda pengar motsvarade det en lönesänkning med 16 725 kronor, räknat på nivån riksdagen klubbade i november 2018. 

Magnus Johansson, den rödgröna oppositionens representant i Trosa sedan 2018, blev tagen på sängen. Som toppkandidat för Socialdemokraterna, ett av de två dominerande partierna i kommunen, var han säker på att det skulle bli ett heltidsuppdrag.

– När man tackar ja till en uppgörelse tror man inte att det blir 25 procentenheters sänkning, säger Johansson i dag.

– Det var jättedåligt gjort tycker jag att majoriteten gjorde det här när valresultatet var klart och personerna utsedda.

Trosa kommun har tidigare omskrivits för sin höga ersättning till kommunstyrelsens ordförande, KSO, Daniel Portnoff (M). När de borgerliga tog över styret 2006 höjdes hans arvode från 95 till 100 procent av riksdagsnivån, och därefter igen i omgångar upp till 120 procent.

Men kapningen av oppositionsrådets ersättning har inte varit lika omskriven, och inte heller omständigheterna: Enligt de rödgröna var förslaget från Moderaterna att huvudmotståndarens arvode skulle skäras ned ännu mer.

– De ville ju dra ned det här till 50 procent. Ett argument var medborgarnas uppfattning, jag minns att Daniel sade till mig informellt att folk tycker det är för högt, säger Tommy Fogelberg, vänsterpartiets gruppledare i Trosa. 

Maria Arman, Miljöpartiets gruppledare, minns hur oppositionen gemensamt förhandlade upp minskningen från 50 till 70 procent.

En rad deltidspolitiker fick samtidigt höjda arvoden, de flesta borgerliga.

– För varje val går mer till majoriteten och mindre till oppositionen. Jag kan bli lite cynisk, säger Arman.

Socialdemokraterna ingick en uppgörelse.

– När vi kom till fullmäktigemötet sedan, då hade vi inte några synpunkter på arvodesdiskussionen. För att vi fick i alla fall 70 procent, säger Magnus Johansson.

– Så på det sättet kom vi överens om att ja, nu accepterar vi även KSO:s arvode. Även om det var under galgen.

– De insåg väl att om de inte lade sig platt, då skulle arvodena kunna minska. De som ger sig in i politiken ser ju framför sig ett arvode som landar ned i plånboken, speciellt i de stora partierna, säger Tommy Fogelberg.

undefined
2018 sänktes oppositionsrådets arvode i Trosa från 95 till 70 procent av riksdagsarvodesnivån. Magnus Johansson (S) accepterade uppgörelsen "under galgen" men vill gå till val på en annan ordning.

Daniel Portnoff leder Trosa sedan 2006. Han betonar att ersättningsnivåer arbetas fram i kommunens arvodeskommitté, där han inte själv ingår.

– Utgångspunkten har varit att hitta ett system utifrån hur vi arbetar och är organiserade. Vissa kommuner har flera kommunalråd i majoritet, vi har bara ett.

Vad hände kring arvoden 2018?

– Man sänkte oppositionsrådsarvodet men införde gruppledararvoden. Det förra ändrade vi tillbaka nu, med erfarenhet från till exempel pandemin var det väldigt bra att ha en person heltid i opposition när man har frågorna på bordet sju dagar i veckan.

Daniel Portnoff känner inte igen att M velat sänka S-rådets arvode till 50 procent.

– Du måste fråga arvodeskommittén. Men det slutade ju som jag minns i en stor majoritet för den slutgiltiga konstruktionen.

Krävde ni av S att de inte skulle reservera sig mot arvodessänkningen, och även sluta kritisera ditt eget höga arvode, för annars skulle Johanssons arvode kunna sänkas ytterligare?

– Det är inget resonemang som har förts hos oss om att ändra förutsättningar på det sätt du beskriver. Kulturen är gott samarbete och ett respektfullt förhållande till varandra.

Gynnas verkligen Trosa långsiktigt av en fördelning, där innan nyår sju borgerliga politiker hade ersättningar mellan 40 och 120 procent av riksdagsarvodet men bara en rödgrön, på 70?

– Arvodena är ju kopplade till vad man har för uppdrag, så ser det ut i alla kommuner. Jag tror inte du hittar kommuner där viceordföringarna har högre arvode än ordföringarna.

Ann Larson (M), arvodeskommitténs ordförande, tillbakavisar även hon att S pressats att acceptera arvodena.

– Socialdemokraterna har ju varit med på beslutet. Det har inte varit någon kritik från deras sida.

Nu gäller inte längre överenskommelsen från 2018, anser Magnus Johansson (S).

– Nej, det tycker inte jag. Om jag skulle få makten skulle jag söka bred enighet kring jämnare arvoden.

Arvodesändringar i Trosa

2006-2010 höjdes kommunalrådets arvode från 95 procent av riksdagssarvodet till 120 procent.

2018 sänktes oppositionsrådets arvode från 95 procent till 70 procent. Nyligen återställdes det.

2013-2018 fick en rad deltidspolitiker, de flesta borgerliga, sina arvoden höjda med upp till 15 procentenheter av riksdagsarvodet.

Fram till 2006 skilde det bara 5 procentenheter mellan arvodena till blockens toppnamn.

Riksdagsarvodet ligger i dag på 71 500 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!