I våras, när pandemin slog till mot Sverige, hörde Sörmland till de regioner som drabbades hårt. Det gällde inte minst äldrevården och de särskilda boendena för äldre.
Tidningen har vid flera tillfällen berättat om brister i äldrevården i början av pandemin. Bland annat om att läkarnärvaron minskade på många boenden, något som fick till följd att konsultationer och beslut oftare tagits över telefon, utan att läkaren träffat patienten.
När nu Region Sörmland avsätter tre miljoner kronor under sex månader för att öka läkarmedverkan på särskilda boenden, sker det mot bakgrund av den ansträngda situationen i våras, men förstås också på grund av att smittspridningen återigen har tagit fart i samhället. I förslaget till beslut om den extra satsningen konstateras att läget i våras var "mycket ansträngt" både i regionens hälso- och sjukvård och inom kommunernas vård och omsorg
– Det var en extremt svår, pressad och utsatt situation. Nu när vi återigen har en samhällsspridning, tycker vi att läkarresurserna måste öka, säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).
Tre miljoner på ett halvår innebär en 27-procentig ökning av läkarresurserna för de särskilda boendena. Pengarna ska fördelas till dem som har ansvar för läkarinsatserna på äldreboenden, det vill säga till vårdcentraler och till geriatriken. Pengarna är öronmärkta och ska inte få användas till annat.
– Det är specifikt till det här ändamålet, säger Monica Johansson.
Genom det ekonomiska tillskottet ska de läkare som redan ansvarar för äldreboenden kunna få mer tid till detta. Exakt hur läkarna ska arbeta är inte upp till politikerna att bestämma, säger Monica Johansson. Men hon nämner sådant som utökad rondering, fasta tider då läkaren besöker boendet och mer konsultationer mellan läkare och den personal som arbetar på boendena som möjliga åtgärder.
– Det här är jätteviktigt, och jag tror att det är här helt rätt satsning, säger Monica Johansson.
Det formella beslutet om att skjuta till de extra pengarna fattas av regionstyrelsen på tisdag. Satsningen ska utvärderas och återrapporteras till politikerna senast i september nästa år. Förstärkningen görs eftersom behoven är extra stora under pandemin. Därför är det också oklart om det blir någon förlängning av satsningen efter sex månader.
– Just nu är det en extra satsning. Normalt sett är behoven inte så här stora, säger Monica Johansson.