Nattens vindar mätte uppemot 20 sekundmeter.
– Vindarna har kulminerat. Det har rört sig om hårda till mycket hårda vindbyar under natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Under lördagen rör det sig snarare om friska vindbyar. Samtidigt följer räddningstjänsten SMHI:s prognos för att vara förberedda om vindarna tilltar igen.
– Det ser ut som att vindarna kommer att avta nu. Men vi ser ändå till att utrustningen är i ordning och att vi har utbildad personal, säger Magnus Gärtner, vakthavande befäl på räddningscentralen.
De kraftiga vindarna till trots har inte räddningstjänsten behövt åka ut på så många insatser. Inte heller Kustbostäder i Oxelösund hade under fredagsmorgonen fått in så många rapporter om saker som blivit förstörda i blåsten.
– Vi hade ett träd som fallit över en cykelväg mellan Hagtornsvägen och Baraområdet. Det var en mindre tall som var dålig och blåst ner över vägen, men vi var där med en av våra maskiner och lyfte bort den, säger Patrik Andersson som är driftchef utemiljö vid Kustbostäder.
Nu pågår arbetet att röja undan träd runt om i länet, vilket ofta räddningstjänsten och parkavdelningen ansvarar för.
– Jag hörde i natt hur vinden ven utanför fönstret och tänkte att nu kommer det att bli extra jobb i dag. Blåser det så blir det mer jobb för oss, men det är ganska roligt så länge det inte händer något farligt. Det är lite spännande att det blir en annan dag än normalt, säger Cajsa Linde som arbetar på parkavdelningen.
Men det är svårt att arbeta förebyggande vid dessa typer av olyckor. Många gånger syns det inte vilka träd som kan vara i riskzonen att ge vika för vinden.
– Det här var ett rejält träd som verkar ha haft dåliga rötter. Men det syns inte även om man besiktar trädet. Det är som för oss människor. Plötsligt trillar man av pinn, man kan inte veta alla gånger, säger Cajsa Linde.