Får Sverige del av coronafondens pengar?

Nyköping 31 juli 2020 05:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på att regeringen lovar bort en massa miljarder till coronafonden, så undrar jag om Sverige kommer att få något från den? Vi har en stor vårdskuld med uppskjuten vård, och personal som jobbat sig till utmattning och psykisk ohälsa. Så vi behöver också få ta del av fonden. 

På grund av bristen på sjuksköterskor har jag själv jobbat över 200 timmar i månaden sedan maj. Och lär få göra det under augusti också. Inte haft semester då det inte finns ssk att få tag i, även bemanningspersonal är det ont om.

Till hösten ser det ut som att bristen fortsätter och nu börjar även de långsiktiga effekterna märkas. Patienter som är sjuka länge och som har behov av rehabilitering behöver också personal. Än finns det inte appar som ersätter vårdpersonal.

Och vilka ska ge det eventuella vaccinet när det kommer? Det behövs utbildad personal om det ska ges i injektionsform.

Med tanke på att granskningskommissionen kommer ha fullt upp med att kolla vad som gick fel och vad som gjordes rätt så är det dags för en översyn på vilka resurser och hur sjukvården ska organiseras i Sverige.

Själv har jag jobbat i de övriga nordiska länderna flera år och på olika ställen. Och visst har de också brister, men de är betydligt bättre bemannade än svensk sjukvård. Även om Sverige är duktiga på teknik, så behövs det fortsatt personal som kan hantera tekniken. Jag hoppas att vi i vården inte bara får applåder i fortsättningen. För det gör inte att personal vill arbeta i vården. 
 

Hans Hedlund ssk sedan 39 år

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Innebandy

"Det finns saker att jobba på"

Fotboll

Gruda om nyförvärvet: "Besitter ledaregenskaper"

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Visa fler