Fler kontroller under högskoleprovet

Ökade regler och kontroller under högskoleprovet. Ortsansvarig: "Vi vill att fler gör provet men vi vill förhindra fusk".

Sara Eliasson är högskolesamordnare på Campus Nyköping och ortsansvarig för  högskoleprovet som över 300 personer ska skriva i Nyköping på söndag.

Sara Eliasson är högskolesamordnare på Campus Nyköping och ortsansvarig för högskoleprovet som över 300 personer ska skriva i Nyköping på söndag.

Foto: Carolin Ericson

Nyheter2019-10-18 21:45

På söndag ska 330 personer bänka sig på Campus i Nyköping för att skriva högskoleprovet.Totalt kommer provet genomföras av 51556 deltagare på 21 universitet och högskolor på 120 orter runt om i Sverige.

Sara Eliasson är högskolesamordnare på Campus Nyköping och ortsansvarig för provet. Hon berättar att reglerna och rutinerna kring provet har skärpts ytligare efter det omfattande fusk som den så kallade högskoleprovsligan låg bakom och åtalades för i Norrköpings tingsrätt i oktober 2018. Då hade man bland annat använt sig av små magneter som man placerat mot trumhinnan för att kommunicera med den som satt i provsalen.

­­– Nu måste vi kontrollera öronen på alla provdeltagare och vi måste undersöka alla öronproppar och öronsnäckor, säger hon.

Eliasson berättar att förberedelserna och arbetet inför provdagen har varit omfattande. 25 personer har utbildats genom Universitets och Högskolerådet, myndigheten som är ansvarig för högskoleprovet.

– Reglerna runt provet är strikta och vi har ett minutschema som vi ska följa, för att allt ska göras exakt samtidigt på alla orter i Sverige. Exempelvis får provmaterialet delas ut tidigast fem minuter innan provstart. En annan konsekvens efter fusket är att man har skaffat så kallade materialansvariga, tidigare hade provledarna själva hand om  proven, nu  är det  den materialansvarigas uppgift och denna måste räcka över de förseglade proven till provledaren inför deltagarna, säger hon och fortsätter: 

– Förut kunde provledare fördriva tiden med att titta på ett exemplar av provet, läsa en tidning, lösa korsord eller underhålla sig med  på sin mobil – nu är det förbjudet.  

Även legitimationskontrollerna har blivit fler.

–  Istället för en gång på morgonen ska legitimationen ligga på provbänken och provledaren kontrollerar det under provets gång, och  i samband med att  provet ska lämnas in  gör deltagaren en underskrift som ska  jämföras med legitimationen. 

Men de nya reglerna runt provet har inte kommit till för att avskräcka människor för att göra provet utan för att minimera risken för fusk så att alla kan söka en utbildning på samma villkor. 

Eliasson uppmanar därför fler att ta chansen att skriva provet. 

– Det ökar möjligheten att komma in på din drömutbildning. Minst en tredje del blir antagna genom högskoleprovet. Man ska inte vara rädd för att göra fel  eller chansa, du får skriva om det hur många gånger du vill, säger hon.

Högskoleprovet skrivs två gånger per år,  en gång på hösten och en gång på våren.  Till provet på söndag är  över 50000 deltagare i Sverigezanmälda
Högskoleprovet skrivs två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Till provet på söndag är över 50000 deltagare i Sverigezanmälda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!