Den 4 september kom beskedet frÄn Arbetsmiljöverket att KronfÄgel i Valla hade sex medarbetare pÄ slakteriet som drabbats av campylobacter. NÄgot som framkommit under ett möte mellan verket och smittskyddsenheten i Sörmland
Magsjuka orsakad av campylobacter Àr en anmÀlningspliktig och allmÀnfarlig sjukdom och sÄ fort diagnosen stÀlls via ett laboratorieprov meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Bakterien kan orsaka feber, illamÄende, svÄra magsmÀrtor, krÀkningar, huvudvÀrk och akuta diarréer.
Innan telefonsamtalet frÄn Arbetsmiljöverket visste inte KronfÄgel att personal insjuknat pÄ grund av campylobacter. Efter att ha fÄtt informationen satte företaget igÄng att efterforska vilka anstÀllda det rörde sig om. Fem av dem kunde spÄras, dÀribland en entreprenör som varit pÄ anlÀggningen tillfÀlligt. De andra fyra arbetade pÄ olika avdelningar inom produktionen; slakt, styck och pack.
I mitten av september konstaterades ytterligare ett fall av campylobactersmitta pÄ företaget, nÄgot KronfÄgel har rapporterat till Arbetsmiljöverket.
SmittskyddslÀkare Signar MÀkitalo i Region Sörmland reagerade snabbt nÀr han blev varse utbrottet.
â Jag har varit vĂ€ldigt pĂ„ det hĂ€r och har tagit kontakt med Livsmedelsverket, FolkhĂ€lsomyndigheten, Statens veterinĂ€rmedicinska anstalt och Jordbruksverket. Vi har haft flera möten under veckan med de hĂ€r myndigheterna inblandade. Det hĂ€r Ă€r en allmĂ€nfarlig sjukdom och det ska man inte fĂ„ pĂ„ arbetsplatsen.
Signar MÀkitalo har Àven kopplat in lÀnsveterinÀrerna.
â Jag skulle vilja att Livsmedelsverket gĂ„r ut med en avrĂ„dan frĂ„n att Ă€ta fĂ€rsk kyckling. Livsmedel som kan orsaka sjukdom ska inte sĂ€ljas och det hĂ€r Ă€r en bakterie som kan ge svĂ„r sjukdom.
Han sÀger att sannolikheten att fler kan ha smittats Àr hög.
â Ytterst sĂ€llan fĂ„r man tag pĂ„ alla. FĂ„r man lindrigare symptom söker man kanske inte vĂ„rd, men har man diarrĂ© och arbetar med oförpackade livsmedel ska man provtas. Som arbetsgivare ska man göra allt man kan för att personalen inte ska smittas.
Hur ser du pÄ att KronfÄgel initialt inte kÀnde till att medarbetare drabbats av campylobacter?
â Det Ă€r lite försvĂ„rande eftersom sjukdomen Ă€r kopplad till kyckling. Man fĂ„r hoppas att de stimulerar folk till att berĂ€tta om sjukdomen och snabbare identifierar sĂ„na hĂ€r saker. KronfĂ„gel mĂ„ste till varje pris undvika att sĂ€lja kyckling med campylobacter och man skulle kunna provta slaktkycklingarna tidigare i kedjan innan de kommer till slakteriet och agera utifrĂ„n det.
I en skriftlig kommentar meddelar KronfÄgels kommunikatör Sandra Engstrand att man inte behövt kassera kyckling eller göra nÄgra produktÄterkallelser i nÀrtid.
"Inte heller har vi haft anledning att genomföra extra saneringsÄtgÀrder utöver de rutiner vi redan har pÄ plats. Vi har noggranna processer och rutiner för hur eventuella fall av smitta hanteras dÀr varje enskild individ följs upp".
FrÄgor om fler anstÀllda har provtagits och hur de kan ha smittats vill företaget inte svara pÄ, med hÀnvisning till medarbetarnas personliga integritet. IstÀllet pÄtalas att företaget stÀndigt arbetar för att minska förekomsten av campylobacter och att nivÄerna Àr normalt lÄga "tack vare det gedigna övervakningsprogram som KronfÄgel omfattas av".
En fjÀrdedel av svaret KronfÄgel lÀmnar till tidningen Àr en rekommendation till konsumenter om god hygien i köket och att hetta upp kycklingen till minst 70 grader nÀr man tillagar den.