Flera anstÀllda pÄ KronfÄgel drabbade av campylobacter

Sju medarbetare pÄ KronfÄgel har drabbats av elakartad magsjuka orsakad av campylobacter. NÄgot lÀnets smittskyddslÀkare ser allvarligt pÄ.

I början av september fick KronfÄgel beskedet att sex medarbetare drabbats av magsjuka orsakad av campylobacter. TvÄ veckor senare uppdagades Ànnu ett fall.

I början av september fick KronfÄgel beskedet att sex medarbetare drabbats av magsjuka orsakad av campylobacter. TvÄ veckor senare uppdagades Ànnu ett fall.

Foto: Amelie von Essen/arkiv

Valla2020-10-01 17:45

Den 4 september kom beskedet frĂ„n Arbetsmiljöverket att KronfĂ„gel i Valla hade sex medarbetare pĂ„ slakteriet som drabbats av campylobacter. NĂ„got som framkommit under ett möte mellan verket och smittskyddsenheten i Sörmland 

Magsjuka orsakad av campylobacter Ă€r en anmĂ€lningspliktig och allmĂ€nfarlig sjukdom och sĂ„ fort diagnosen stĂ€lls via ett laboratorieprov meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Bakterien kan orsaka feber, illamĂ„ende, svĂ„ra magsmĂ€rtor, krĂ€kningar, huvudvĂ€rk och akuta diarrĂ©er. 

Innan telefonsamtalet frÄn Arbetsmiljöverket visste inte KronfÄgel att personal insjuknat pÄ grund av campylobacter. Efter att ha fÄtt informationen satte företaget igÄng att efterforska vilka anstÀllda det rörde sig om. Fem av dem kunde spÄras, dÀribland en entreprenör som varit pÄ anlÀggningen tillfÀlligt. De andra fyra arbetade pÄ olika avdelningar inom produktionen; slakt, styck och pack.

I mitten av september konstaterades ytterligare ett fall av campylobactersmitta pÄ företaget, nÄgot KronfÄgel har rapporterat till Arbetsmiljöverket.

SmittskyddslÀkare Signar MÀkitalo i Region Sörmland reagerade snabbt nÀr han blev varse utbrottet.

– Jag har varit vĂ€ldigt pĂ„ det hĂ€r och har tagit kontakt med Livsmedelsverket, FolkhĂ€lsomyndigheten, Statens veterinĂ€rmedicinska anstalt och Jordbruksverket. Vi har haft flera möten under veckan med de hĂ€r myndigheterna inblandade. Det hĂ€r Ă€r en allmĂ€nfarlig sjukdom och det ska man inte fĂ„ pĂ„ arbetsplatsen. 

undefined
SmittskyddslÀkaren Signar MÀkitalo informerade snabbt berörda myndigheter om campylobacterutbrottet pÄ KronfÄgel. Han vill att Livsmedelsverket gÄr ut med en avrÄdan frÄn att Àta fÀrsk kyckling.

Signar MÀkitalo har Àven kopplat in lÀnsveterinÀrerna.

– Jag skulle vilja att Livsmedelsverket gĂ„r ut med en avrĂ„dan frĂ„n att Ă€ta fĂ€rsk kyckling. Livsmedel som kan orsaka sjukdom ska inte sĂ€ljas och det hĂ€r Ă€r en bakterie som kan ge svĂ„r sjukdom.  

Han sÀger att sannolikheten att fler kan ha smittats Àr hög.

– Ytterst sĂ€llan fĂ„r man tag pĂ„ alla. FĂ„r man lindrigare symptom söker man kanske inte vĂ„rd, men har man diarrĂ© och arbetar med oförpackade livsmedel ska man provtas. Som arbetsgivare ska man göra allt man kan för att personalen inte ska smittas.

Hur ser du pÄ att KronfÄgel initialt inte kÀnde till att medarbetare drabbats av campylobacter?

– Det Ă€r lite försvĂ„rande eftersom sjukdomen Ă€r kopplad till kyckling. Man fĂ„r hoppas att de stimulerar folk till att berĂ€tta om sjukdomen och snabbare identifierar sĂ„na hĂ€r saker. KronfĂ„gel mĂ„ste till varje pris undvika att sĂ€lja kyckling med campylobacter och man skulle kunna provta slaktkycklingarna tidigare i kedjan innan de kommer till slakteriet och agera utifrĂ„n det. 

I en skriftlig kommentar meddelar KronfÄgels kommunikatör Sandra Engstrand att man inte behövt kassera kyckling eller göra nÄgra produktÄterkallelser i nÀrtid.

"Inte heller har vi haft anledning att genomföra extra saneringsÄtgÀrder utöver de rutiner vi redan har pÄ plats. Vi har noggranna processer och rutiner för hur eventuella fall av smitta hanteras dÀr varje enskild individ följs upp".

FrÄgor om fler anstÀllda har provtagits och hur de kan ha smittats vill företaget inte svara pÄ, med hÀnvisning till medarbetarnas personliga integritet. IstÀllet pÄtalas att företaget stÀndigt arbetar för att minska förekomsten av campylobacter och att nivÄerna Àr normalt lÄga "tack vare det gedigna övervakningsprogram som KronfÄgel omfattas av".

En fjĂ€rdedel av svaret KronfĂ„gel lĂ€mnar till tidningen Ă€r en rekommendation till konsumenter om god hygien i köket och att hetta upp kycklingen till minst 70 grader nĂ€r man tillagar den. 

Campylobacterinfektion

Campylobacterinfektion kÀnnetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamÄende, krÀkningar, feber, huvudvÀrk och kraftiga magsmÀrtor. Symtomen brukar upptrÀda tvÄ till fem dagar efter att man fÄtt i sig bakterierna. De flesta fall av campylobacter lÀker av sig sjÀlv efter 2 till 10 dagar. I vissa fall kan infektionen ge följdsjukdomar som ledbesvÀr, kroniska magbesvÀr och nervsjukdom.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!