Fyra frågor till Sörmlands Naturbruk får svar

Kor och får kan ha behov av att beta lite magrare mark från tid till tid, skriver Lotta Lindberg-Thompson som svar på  en av frågorna som ställts av en insändarskribent.

Kor och får kan ha behov av att beta lite magrare mark från tid till tid, skriver Lotta Lindberg-Thompson som svar på en av frågorna som ställts av en insändarskribent.

Foto: Jens Alvin

Insändare2020-08-07 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Besökare till Nynäs, 

Tack för dina frågeställningar till Sörmlands Naturbruk gällande betesdrift och vägar inom Nynäs naturreservat (SN, 20200730).

Här kommer svar: 

Varför står många beten fortfarande (23/7), på Nynäs för fäfot?

Sörmlands Naturbruk förvaltar betesmark inom reservatet som är utspridd över ett stort område ca 4000 ha. Vissa år är tillväxten på betesmarken mycket hög och vi prioriterar då att i första hand beta de områden som har höga naturvärden. Det är ca två månader kvar av betessäsongen och alla hagar kommer att betas över sommarperioden. Vi kompletterar även med betesputsning. Det finns också områden som mår bra av att inte betas eller putsas för tidigt på säsongen då floran behöver skyddas från tramp eller avslagning så att den kan fröa av sig. Detta gynnar den biologiska mångfalden. Andra år kan vi lida av torka och då blir betestrycket hårdare.

Varför går kor/får kvar på beten som är helt nedbetade?

Kor och får har olika betesbeteenden. Får betar spätt gräs nära marken och även sly och buskar, därför kan betet se sämre ut än vad det i själva verket är.

Vi har också nyligen skiljt lammen från tackorna vilket innebär att tackorna under en period behöver ett magrare bete för att kunna sinlägga sig, (avbryta sin mjölkproduktion). Problem med juverinflammationer och mastiter kan annars förekomma. Kor kan också ha behov att beta lite magrare mark från tid till tid. Här kan även andra naturvärden påverka betesperioden i vissa hagmarker.

Varför är det så mycket grovt grus på många vägar, som gör det omöjligt att cykla, åka bil och promenera?

De vägar som du hänvisar till är de vägar som används inom skogsproduktionen. Dessa vägar har nyligen underhållits för virkestransport då vi arbetar med avverkningar kopplade till granbarkborreangrepp. Med tid kommer det grova gruset att lägga sig och vägarna upplevas som mjukare gällande cykling, bilåkning och vandring.

Varför är befintliga färister avstängda med repgrindar?

En del av våra fä-rister kan inte med säkerhet stoppa djuren, det har hänt att dom smitit ut, därför finns repen som en extra säkerhet för att hålla djuren i hagarna.

Besökare kan fortfarande använda sig av färisterna men det är viktigt att sätta tillbaka rep/eltrådar, stänga grindar, när man har passerat för att förhindra att djuren smiter ut.  

Det var lite korta svar, om du önskar mer information är du välkommen ut på ett studiebesök där vi kan svara på fler frågor och visa upp vår verksamhet.

Med vänliga hälsningar