Att etablera kontakt med gisslantagarna på ett lugnt och sansat sätt är det första förhandlare gör vid en gisslansituation, uppger den pensionerade polisen Sivertsson till Aftonbladet.
– Såna här situationer på fängelser och anstalter handlar om förmåner, att de kan tänka sig att byta ut gisslan mot en förmån, säger Sivertsson, som har nära 25 år erfarenhet av förhandlingar i gisslan- och kidnappningssituationer.
De två morddömda männen på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna, som tagit två personer från personalen som gisslan, ska ha begärt 20 kebabpizzor till anstalten.
– Jag fick samtal om att de (reds. anm Kriminalvården) beställt 20 pizzor. De tog pizzorna men jag fick inte betalt, säger pizzabagaren Beshar Toma, på Hällby pizzeria till tidningen.
– Det gick bra. Det var lite stressigt för mig eftersom jag var själv, fortsätter han.
Att tillmötesgå ett sådant krav leder till att "man är inne i förhandlingarna", uppger Sivertsson för Aftonbladet.
Förhandlarna har olika taktiker och metoder för att gisslantagarna ska bli så välvilligt inställda som möjligt mot förhandlarna. Ett annat sätt är att försöka trötta ut dem.
Gisslansituationer brukar oftast leda till att gisslantagarna ger upp, men Sivertsson säger att det kan ta många timmar.
Vid 19:30-tiden kunde Kriminalvården bekräfta att en av de två kriminalvårdarna har släppts fri. Vid 21.30 meddelades det att även den andra gisslantagna släppts, och att de två misstänkta gärningspersonerna gripits.