– Andan i det här är att det ska stå emot tidens utmaningar och vara vackert även när inte vi finns mer, säger Maria Kaye, vd för Björksund förvaltnings AB, om planerna.
Godset Björksund har anor från medeltiden, med en nuvarande slottsbyggnad från 1700-talet, och man vill fortsätta att verka i en långsiktig tradition, enligt vd:n.
I planerna ingår också att de nya byggnaderna ska uppföras i vad som beskrivs som "traditionell stil", samtidigt som bostäderna ska motsvara dagens krav, med exempelvis snabbt bredband.
Björksund har fått ett så kallat planbesked från Nyköpings kommun. Det betyder att kommunen avser att påbörja arbetet med att ta fram en detaljplan för området – en förutsättning för att nybyggnationen ska tillåtas.
Av ansökan om planbesked framgår att Björksund vill uppföra flera byar i området kring Vålarövägen, nära väg 219, kustvägen mellan Nyköping och Västerljung. Byarna ska bestå av flerfamiljshus, par- och radhus.
Christer Andersson från Nyköpings kommuns parkförvaltning har precis varit och jobbat vid Svärdsklova när tidningen träffar honom på Vålarövägen. Han hoppas att byggnationerna inte ska bli för omfattande.
– Det finns en gräns tycker jag på hur mycket man ska bygga. För till sist så förstör man naturen och lantlivet, säger han.
Enligt Björksunds planer ska byggnationen anpassas till den befintliga miljön, och husen placeras bland befintliga träd och bersåer. Maria Kaye tror inte att byarna kommer att störa dem som redan bor i Vålarö och Svärdsklova.
– Det är ju ute på landet, med större avstånd. Så vi tror inte att vi kommer att störa någon, snarare att vi bidrar till en attraktiv, levande och harmonisk landskapsbild.
Bostäderna ska vara hyresrätter och vänder sig till en bred målgrupp, enligt Maria Kaye, som nämner såväl äldre som kanske inte kan eller vill bo kvar i ett eget stort hus som barnfamiljer som vill bo på landet.
– Vi tror också att det kan vara både singelhushåll och par som kanske har intresse av jakt och fiske eller vill vara nära havet.
När byggnationerna kan komma igång beror på hur lång tid detaljplaneprocessen tar, enligt Maria Kaye. Från Björksunds sida är man redo att börja så fort det går. Tanken är att byggnationerna ska ske i etapper alltefter hur stor efterfrågan är. En by i taget byggs, där varje by omfattar mellan 20 och 25 bostäder.