Hibas vilja vann – nu är mormor vaccinerad

Det krävdes lite övertalning men till slut fick Hiba Bassal se mormor med en vaccinspruta i armen. "Många här pratar om att vaccinet är farligt", säger mormor Miriam Basaleh.

Hiba Bassal anmäler sin mormor Miriam Basaleh och morfar Emhet Mertiny. "Jag mötte dem här ute och fick med dem hit", berättar hon glatt.

Hiba Bassal anmäler sin mormor Miriam Basaleh och morfar Emhet Mertiny. "Jag mötte dem här ute och fick med dem hit", berättar hon glatt.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-09-11 08:45

När Hiba Bassal kommer till drop in-vaccinationen i Brandkärr för att ta sin andra spruta är mormor hemma i sin lägenhet. Mormor har nämligen inte planerat att vaccinera sig i dag. En halvtimma senare kommer hon trots allt stå i kön – men det vet barnbarnet inte om just nu.

– Mormor är lite skeptisk till att vaccinera sig, berättar hon.

Nyligen presenterade region Sörmland statistik som visar att vaccinationstäckningen skiljer sig åt mellan olika områden. Ett mönster är att vissa områden i länets större städer har en större andel ovaccinerade. I Nyköping sticker Brandkärr ut.

Hiba Bassal tror att en förklaring kan vara att många rykten om vaccinet är i omlopp.

undefined
På drop in-vaccinationen krävs ingen bokning och det ska förhoppningsvis göra att fler i Brandkärr kan vaccinera sig. Hiba Bassal passade på och fick sin andra spruta av Monika Nyman på Vaccinationskliniken.

– Själv bor jag i Stenkulla. Men mormor har berättat att många i Brandkärr säger att vaccinet är farligt och att man inte ska ta det. Det gör mig bekymrad. Jag tycker att mormor ska ta sprutorna.

Förhoppningen med drop in-vaccinationer – ett samarbete mellan regionen, Vaccinkliniken och kommunen – är att fler ska vaccinera sig. Hit kan människor komma utan att boka en tid.  Inför varje drop in går dessutom hälsoinformatörer runt i området och informerar om vaccinets fördelar och om biverkningarna.

– Mytbildning är nog en delförklaring till att vaccinationsgraden är lägre här. Det finns rykten om att man kan bli infertil och att man riskerar att dö inom några år om man tar sprutorna, berättar sjuksköterskan Vida Anne Torelöv, som samordnar insatsen i Brandkärr.

Hur bemöter man sådant?

– Genom att informera om fördelarna med vaccinet och om vilka kända biverkningar som finns, säger hon. Det är också viktigt att möta människor oavsett vad det är för orsaker till att man ännu inte tagit vaccin. Vissa är rädda för sticket och då är det bra att vi får möjlighet att möta just den personens oro. 

undefined
Jag tror att det finns flera förklaringar till att vaccinationsgraden är lägre i Brandkärr, säger Vida Anne Torelöv, sjuksköterska och den som samordnar insatsen.

Det finns andra faktorer som påverkar vaccinationstäckningen i området – och de är minst lika viktiga. En av de viktigare är tillgänglighet, berättar hon.

– Om man inte kan språket är det inte så lätt att boka tid via 1177. Och har man små barn kan det vara svårt att bege sig till en vaccinationscentral. Eftersom vårt drop in ligger i anslutning till familjecentralen är det lätt att ta med sig barnen hit.

I väntrummet pustar Leyla Ahmed Hassan ut efter att ha tagit sin första spruta. Men det var långt ifrån självklart att hon skulle ta vaccinet.

– Språket gjorde det svårt för mig att boka via 1177. Utan drop in-vaccinationen hade det inte blivit av, säger hon och berättar att hon inte har hört några rykten om att vaccinet skulle vara skadligt.

undefined
Drop in-vaccinationen ledde till att Leyla Ahmed Hassan vaccinerade sig. "Språket gjorde att jag inte klarade av att boka via 1177", berättar hon. Några rykten om vaccinet har hon inte hört.

Nu är inte Hiba Bassal ensam längre. Även om hon redan har tagit sin andra spruta står hon vid receptionen igen – tillsammans med mormor och morfar.

– Jag mötte dem här utanför och fick med dem hit, säger hon glatt.

Mormor Miriam Basaleh är nervös när hon ställer sig i kön till bussen där sprutan ska ges. För några månader sedan blev hon sjuk i covid och känner fortfarande av sviterna. Hon är osäker på om det kan leda till att biverkningarna av vaccinet blir värre.

– Jag tror inte på alla rykten. Människor pratar så mycket och säger att man inte ska ta sprutan. Men jag har ändå påverkats av dem. De har inte gjort mig mindre nervös, tvärtom. Men nu har jag bestämt mig, säger hon innan hon försvinner in i bussen.

Så många är vaccinerade

Enligt region Sörmland är vaccinationstäckningen i länet god. Nära 75 procent av personer 16 år och uppåt har fått två doser. I landet som helthet har 70 procent i åldersgruppen fått två doser.

Det ser dock olika ut i länet med områden och åldersgrupper där vaccinationstäckningen är lägre. I den undersökning som regionen har gjort sticker Brandkärr i Nyköping ut och i Eskilstuna är vaccinationstäckningen lägre i Årby, Fröslunda och Lagersberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!